Polen: Natos svar mot Ryssland blir förödande

Kriget i Ukraina

publicerad 29 september 2022
- av Isac Boman
Polens utrikesminister Zbigniew Rau och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Om Ryssland beslutar sig för att använda taktiska kärnvapen i Ukraina måste Natos svar mot Ryssland bli ”förödande”, det säger Polens utrikesminister Zbigniew Rau.

Enligt Rau har Ryssland vid flera tillfällen hotat att använda taktiska kärnvapen – men inte direkt mot Nato utan mot Ukraina. Han menar att den USA-ledda militäralliansen i en sådan situation då själva inte bör sätta in kärnvapen utan svara på ”ett konventionellt sätt”.

– Men svaret ska vara förödande och jag antar att detta är det tydliga budskap som Nato-alliansen skickar till Ryssland just nu, säger han i en intervju.

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommenterade under söndagen att ”konsekvenserna skulle bli fruktansvärda” för Ryssland om de beslutar sig för att använda kärnvapen i Ukraina – och att detta budskap redan har kommunicerats till det ryska ledarskapet såväl offentligt som privat.

Varningarna kommer efter att Rysslands president Vladimir Putin beordrat en delvis mobilisering av reservtrupperna och anklagat flera seniora makthavare inom Nato för att förespråka kärnvapenattacker mot Ryssland.

Den ryske presidenten konstaterade att ett sådant drag kommer att besvaras av Ryssland – som har sin egen arsenal av massförstörelsevapen.

– Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi definitivt att använda alla medel vi har för att skydda Ryssland och vårt folk. Det är ingen bluff, deklarerade Putin.

Den officiella ryska militära doktrinen är att kärnvapen bara får och kan användas i en situation då Ryssland står inför vad som bedöms som ett existentiellt hot.

Flera militära bedömare anser att risken för ett omfattande och förödande kärnvapenkrig i dagsläget är på en nivå som världen inte har skådat sedan kalla krigets mörkaste perioder.

Samtidigt som relationerna mellan USA och Ryssland blir allt sämre och kriget i Ukraina fortsätter så intensifierar Kina sin militära närvaro runt Taiwan. Från Kina har det flera gånger den senare tiden deklarerats att man är fast beslutna att införliva den USA-stödda ön med det kinesiska fastlandet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!