Nya framsteg i fredsförhandlingar – ryska styrkor retirerar från Kiev

Kriget i Ukraina

publicerad 29 mars 2022
- av Isac Boman
Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj.

Som en följd av de pågående förhandlingarna i Turkiet drar Ryska styrkor tillbaka delar av sin militära närvaro bland annat runt Ukrainas huvudstad Kiev, uppger statskanalen RT.Enligt uppgift kan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin nu komma att mötas för att underteckna ett fredsavtal.

Den ryska nedtrappningen bekräftas även från USA:s och Storbritanniens sida, enligt vad som uppges vara underrättelserapporter till den amerikanska vänsterliberala kanalen CNN.

Zelenskyj har tidigare insisterat på att personligen få träffa Putin för att underteckna ett fredsavtal, något som nu kan bli verklighet – förutsatt att det godkänns på förhand av de två ländernas utrikesministrar, enligt en talesman för Kremls förhandlingsdelegation.

Från Rysslands sida har man betonat att en försäkran om Ukrainas militära alliansfrihet utgör den främsta förutsättningen för ett fredsavtal, något som också ska vara en del av uppgörelsen där Ukraina även förbinder sig att avstå från att anskaffa massförstörelsevapen, inklusive kärnvapen.

Den ukrainske presidentrådgivaren och förhandlaren Mykhailo Podolyak säger samtidigt till CNN att utländska garantier för att gripa in militärt vid en ny konflikt med Ryssland är ett krav för att Ukraina ska gå med på att underteckna.

Huvudfrågan är en överenskommelse om internationella säkerhetsgarantier för Ukraina. Bara med ett sådant avtal kan kriget avslutas, säger Podolyak

Frågan om Donbass och Krim verkar i nuläget ha lämnats utanför uppgörelsen. Tidigare har Ryssland krävt att Krim erkänns som en del av den ryska federationen, och att Donbass-republikerna erkänns som självständiga stater, som förutsättningar för ett militärt tillbakadragande vid sidan av garantier om att Ukraina inte ansluter till Nato.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!