Här tänder ålänningarna ljus i protest mot coronapolitiken

Medicinsk apartheid i Väst

publicerad 23 december 2021
- av Isac Boman
Protesterande ålänningar utanför regeringsbyggnaden i centrala Mariehamn.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under några veckors tid har ordet spridits omkring Åland om att man tänt ljus utanför regeringsbyggnaderna i protest mot införandet av covidpass runtom på det lilla öriket.

Efterhand har människorna blivit allt fler och i en ljusmanifestation under tisdagskvällen utanför Ålands lagting och regering samlades flera hundra personer för att markera mot den totalitära samhällsutvecklingen.

Deltagare vittnar om en högtidlig stämning, där även en lokal kör närvarade och det hela avslutades med en eldshow. Flera lokala politiker har givit sitt stöd till manifestationen, bland annat lagtingsledamoten Stellan Egeland från partiet Obunden Samling som själv var på plats.

Jag är absolut inte en så kallad antivaxxare, jag har en skaplig cocktail vacciner i min kropp men jag ser en stor skillnad mellan vaccinkritik och kritiken mot coronapasset. Jag anser att det är ett steg i helt fel riktning, säger Egeland.

Även lagtingsledamoten Johan Lindström från partiet Åländsk Demokrati var på plats i sällskap med den världsberömde boxaren Robert Helenius för att visa sitt stöd till initiativet. Lindström poängterade i sitt tal att demokratiska och mänskliga rättigheter körts över genom coronapolitiken.

Restriktionerna orsakar stora ekonomiska problem, psykisk ohälsa och socialt understimulerade barn, slog han fast och pekade även på att covidpassen bryter mot Nürnbergkonventionen.

Ingen människa ska behöva vaccinera sig mot sin egen vilja och ingen har rätt, varken stat eller människa att diskriminera de som inte vill eller kan vaccinera sig.

Kommunfullmäktigepolitikern René Janetzko beskrev situationen han upplevde innan muren föll i Östtyskland där han växte upp.

Jag har sett hur en liten rörelse växte till en stor folkmassa som i slutändan fällde en regim. Idag känner jag samma anda, berättade Janetzko som fördömde covidpasset som ett apartheid-liknande system och ett markant steg på vägen till ett totalitärt samhällsskick.

Det största viruset är inte är corona utan rädslan man planterar bland våra barn och äldre. Restriktionerna gör större skador i våra samhällen än själva viruset, fortsatte han.

Irene Mattsson, en av arrangörerna, riktar särskild hård kritik mot åländska politikers vekhet inför statsministern Sanna Marins regering i Finland, trots att det självstyrda öriket har egen behörighet att stoppa covidpassen.

Jag önskar se mera självständighet från våra folkvalda, att de inte gömmer sig bakom regeringen Finland – här behöver vi inte splittra familjer, vänner och kollegor för något påhitt utanför Åland. Vi kan ha helt egen linje i frågan som stoppar segregationen som nu finns i samhället.

Mattsson är även en av administratörerna av Facebookgruppen ”Ja till frihet – Nej till covidpass”. Mattsson riktar ett tack till alla som engagerar sig i olika former.

Tillsammans har vi skött ljuständning och bortstädning av utbrunna ljus. Ur djupet av mitt hjärta så tackar jag alla som deltagit på något vis, säger hon.

En namninsamling som protestaktion mot Ålands Landskapsregering har nu även inletts där man uppmanar lantrådet Veronica Thörnroos att återta covidpassens bruk på Åland och klart och tydligt markera mot Finlands regering för ålänningarnas fortsatta frihet och självbestämmanderätt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!