Framgångarna uteblir för Ukrainas motoffensiv

Kriget i Ukraina

publicerad 10 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Ukraina
Ukrainas förannonserade motoffensiv har kört fast.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två månaders hårda strider har rönt ringa framgång för Kiev med oerhörda förluster i människoliv, trots stora mängder västligt vapenstöd. Den ukrainska saken försvåras nu ytterligare av Rysslands gryende offensiv i Kupiansk, i östra delen av Ukraina.

Den upphaussade motoffensiven har till dags dato i princip inte sett någon större framgång för den ukrainska armén. Vid enstaka frontavsnitt har man avancerat ett par kvadratkilometer men än så länge inte nått fram till ens den första ryska försvarslinjen.

De inledande positiva tongångarna från skattefinansierade SVT:s återkommande överstelöjtnanter Paasikivi och Huovinen har sakta men säkert skiftat tonart, liksom även övrig västlig medströmsmedia som tillstår att “motoffensiven går oväntat trögt” som The Washington Post formulerar det.

Högt pris

Antalet ukrainska soldater som fått sätta livet till i den snart tio veckor långa offensiven har enligt bedömare uppgått till så många som 24 000 döda, sårade och saknade – per månad. Av det västerländska militärstödet finns det siffror som indikerar uppemot 50 procent förstörd materiel.

Utbrända Leopard 2, amerikanska Bradley, Himars raketartilleri-system, luftvärnssystemet Patriot och även svenska försvarsmaktens Stridsfordon 90 är några exempel på vapensystem som ligger utspridda längs med frontlinjen.

Ukraina Bradley
En förstörd Bradley vid vad som döpts till “Bradley Square”, i södra Ukraina. Foto: faksimil/Telegram.

Trots förlusterna fortsätter Ukraina att pressa på genom små grupper av infanteri, främst från landets territoriella försvarsbrigader. Uppgifter finns om enheter som korsat floden Dniepr vid byn Kozachi Laheri. Man lär dock även här ha stött på hårt motstånd av hastigt ditkallade ryska förstärkningar.

Vid Bakhmut-fronten syntes initialt en möjlighet till större framgång men även här har de ukrainska anfallen ebbat ut som en följd av kraftfulla ryska motanfall, inklusive kombinationer av Lancet-drönare, attackhelikoptrar samt artilleri.

Öster om staden Zaporizjzja har mindre ukrainska enheter enligt uppgifter penetrerat små bosättningar som Staromaiorske och Urozhaine, också här dock till priset av oerhörda förluster och svårigheter till ytterligare avancemang.

Bytt taktik

Den ukrainska armén har enligt rapportering från flera håll skiftat strategi då inledande taktik bedöms ha kört fast. Istället för att som inledningsvis anfalla med kolonner av stridsvagnar och bepansrade fordon, använder man sig nu av infanterienheter på grupp- och plutonsnivå. Än så länge med i praktiken samma tragiska resultat.

De i månader i förväg kraftigt befästa ryska försvarsställningarna, inklusive 100 000-tals minor, samt Rysslands överlägsenhet i luftrummet, gör sammantaget att den ukrainska motoffensivens möjlighet till snabb framgång inom snar framtid bedöms som avlägsen.

Ryssland har även de återstartat sina egna offensiva operationer. Sedan en vecka tillbaka har ryska styrkor, med siffror som indikerar omkring 100 000 man, samt uppemot 1000 stridsvagnar, påbörjat en operation i den allra östligaste delen av frontlinjen, vid och omkring staden Kupiansk.

Uppgifter gör gällande att operationen åstadkommit minst ett par brohuvuden på den ukrainska sidan av fronten samt att ryska styrkor erövrat flera mindre bosättningar och byar.

Färska rapporter bekräftar att som ett resultat av de uppblossande striderna kring Kupiansk har det regionala ukrainska militärstyret beslutat om evakuering av civilbefolkningen i området. Den som väljer att stanna kvar får skriva på ett dokument som tydligt påvisar att man stannar kvar “på egen risk”.

Kriget fortsätter

Den fortsatta oviljan till att mäkla fred får skarp kritik även från amerikanskt håll, där en av kritikerna är den pensionerade och högt dekorerade översten Douglas Macgregor. Den nyligen avslutade fredskonferensen i Saudiarabien – utan Rysslands deltagande – lär enligt rapporter dock ha gjort vissa marginella framsteg.

Mycket återstår emellertid innan något konkret ligger på bordet, och så länge inte Ryssland deltar i samtalen bedöms risken för att möjligheterna till en varaktig fred inom en nära framtid återigen ebbar ut i sanden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!