Här förstörs svenskt pansarfordon i Luhansk

Kriget i Ukraina

publicerad 7 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Bilder av vad som synes vara ett Stridsfordon 90 som slås ut i ett luftanfall.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ett filmklipp som publicerades under torsdagen indikerar att ryska militären lyckats förstöra ett exemplar av Sveriges beryktade Stridsfordon 90. Det är den första kända gången som ett svenskt stridsfordon förstörts i kriget.

Regeringen beslöt i början av året att skicka några av Försvarsmaktens främsta vapen till den pågående konflikten i Ukraina. Man har bland annat skickat tio Stridsvagn 122 (Leopard 2), åtta exemplar av artillerisystemet Archer samt femtio Stridsfordon 90.

Under torsdagen har ett filmklipp börjat spridas som visar hur en CV90, i Sverige Stridsfordon 90, förstörs i en rysk attack. Filmklippet ska vara geolokaliserat till frontavsnittet Svatove-Kreminna, i Luhanskregionen.

Om bilderna de facto visar ett förstört Stridsfordon 90 kan denna nu läggas till listan på avancerade västerländska vapensystem som förstörts under vad som omtalats som den ukrainska motoffensiven under sommaren.

Stridsfordon 90 är i bruk av flera europeiska länder. Det är således oklart om det nu förstörda exemplaret är donerat av Sverige eller av någon annan nation.

Stridsfordon 90

Strf 90 (internationellt Combat Vehicle 90, kort CV90) är ett pansarfordon utvecklat av H-B Utveckling, ett bolag samägt av Hägglunds och Bofors.

Vagnen har såväl strids- som transportkapacitet, då den är utrustad med en 40 mm automatkanon och samtidigt kan transportera upp till sju stridsutrustade soldater. Strf 90 togs i första hand fram för nordiska förhållanden, vilket gör att dess framkomlighet i svår terräng, som myrmark eller snö, är mycket god.

Produktionen av Strf 90 inleddes 1993 och fram till 2021 har över 1 300 fordon sålts. Stridsfordon 90 ingår i den militära delen av de stödpaket som Sveriges regering skickat till Ukrainakriget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!