Brittiska armén spionerade på regimkritiker

Coronarepressionen

publicerad 31 januari 2023
- av Markus Andersson
Boris Johnsons regering använde militären för att spionera på befolkningen.

Hemliga dokument och visselblåsare vittnar nu om hur den brittiska arméns 77:e brigad på uppdrag av regeringen i hemlighet spionerat på och kartlagt brittiska medborgare som kritiserat den repressiva coronapolitiken.

Det är medborgarrättsgruppen Big Brother Watch som kommit över dokumenten och exklusivt delat med sig av informationen till Daily Mail. Där framkommer bland mycket annat att militären riktade in sig på att kartlägga såväl journalister som politiker som ifrågasatte den brittiska regeringens nedstängningspolitik.

Militären upprättade bland annat filer över den tidigare konservative ministern David Davis, eftersom denne ifrågasatt de modeller som använts för att ta fram kalkylerna som förutsäger covid-dödstal. De granskande journalisterna Peter Hitchens och Toby Young kartlades eftersom även de ifrågasatte det officiella narrativet.

En visselblåsare som arbetat för brigaden under nedstängningarna bekräftar att man ägnat sig åt att spionera på befolkningen och kartlägga brittiska medborgares sociala mediekonton – någonting som det brittiska försvarsministeriet länge förnekat.

Dokument som tidningen tagit del av visar att brigaden fick i uppdrag att ”bekämpa desinformation och skadliga narrativ” och sökte igenom britters konton efter potentiellt intressanta nyckelord som skärmdumpades och sammanställdes och sedan lämnades över till regeringsföreträdare.

Informationen användes sedan för att orkestrera regeringens svar på kritik av politiska beslut som utegångsförbudet, när polisen fick befogenhet att utfärda böter och bryta upp sammankomster”, skriver man.

Den brittiska regeringen ska också ha använt informationen för att pressa de sociala medieplattformarna att radera inlägg och istället föra fram narrativ som godkänts från deras håll.

– Det är helt uppenbart att vår verksamhet resulterade i övervakning av den brittiska befolkningen … övervakning av inlägg på sociala medier från vanliga, rädda människor. Dessa inlägg innehöll inte information som var osann eller samordnad – det var helt enkelt rädsla, konstaterar visselblåsaren.

– Det är direkt upprörande att människor som ifrågasätter regeringens politik blev föremål för hemlig övervakning, dundrar David Davis som tidigare varit ansvarig för Storbritanniens utträde ur EU.

Daily Mails journalist Peter Hitchens kartlades av militären efter att ha delat en artikel som var kritisk mot coronarepressionen och som byggde på data från Storbritanniens folkhälsomyndighet. För detta blev han klassad som en person som ville ”främja en antinedlåsningsagenda och påverka underhusets omröstning”. Hitchens tror själv att han skuggbannades på makthavarnas begäran och att hans visningar plötsligt sjönk markant.

Daily Mails Peter Hitchens var en av dem som blev kartlagda. Foto: faksimil/Youtube

– Det mest häpnadsväckande med den stora covidpaniken var hur många attacker staten lyckades göra på grundläggande friheter utan att någon ens brydde sig, än mindre protesterade. Nu är det dags att kräva en fullständig och kraftfull utredning av det mörka material Big Brother Watch modigt har avslöjat, kommenterar han.

Visselblåsaren som tidningen talat med noterar att regeringen ”tycktes vara mer intresserade av att skydda sin politiks framgångar än att avslöja eventuell utländsk inblandning”.

– Jag ångrar att jag var en del av det. Arbetet jag gjorde borde aldrig ha utförts.

– Vi skulle ta skärmdumpar av tweets från människor som uttrycker missnöje med den brittiska regeringens åtgärder mot covid. Projektledaren skulle sedan samla in dessa skärmdumpar och skicka dem till regeringskansliet. Feedback från regeringskansliet skulle ge oss direktiv kring vad vi skulle leta efter nästa dag, fortsätter han.

Silkie Carlo på Big Brother Watch menar att militärens kartläggning av brittiska regimkritiska akademiker, journalister och politiker visar att terminologier som ”falsk information” är tacksamma för makthavare att missbruka i syfte att försöka kontrollera narrativ på nätet.

– I motsats till deras uttalade mål är regeringens “sanningsenheter” hemlighetsfulla och direkt skadliga för vår demokrati.

Efter avslöjandet har den brittiska regeringen erkänt att man använt militära enheter för att kartlägga medborgare kritiska mot nedstängningspolitiken. Man hävdar dock att ”desinformation på nätet är ett allvarligt hot mot Storbritannien” och att militären ”inte riktade in sig på individer eller agerade på ett sätt som kunde påverka någons förmåga att fritt diskutera eller debattera olika frågor”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!