Brics går mot expansion

Brics-samarbetet

publicerad 23 augusti 2023
- av Isac Boman
Företrädare för de fem Brics-länderna i Johannesburg.

Brics-samarbetet kan komma att expandera rejält. Under toppmötet i Johannesburg lät Indiens premiärminister Narendra Modi meddela att man vill gå vidare med att låta nya länder ansluta sig.

Över 20 nya länder ska redan ha gjort formella förfrågningar om medlemskap.

Brics grundar sig ursprungligen på ett samarbete mellan världens fem största tillväxtekonomier – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Alliansen lär dock komma att bli betydligt större inom en nära förestående framtid.

Hittills har Ryssland och Kina varit de tydligaste förespråkarna av en expansion – men också fått stöd av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Under toppmötet i Johannesburg lät även Indiens premiärminister Narendra Modi meddela att landet ”fullt ut stödjer utvidgningen” av gruppen. Alla Brics-ländernas ledare förutom Rysslands president Vladimir Putin var på plats fysiskt under toppmötet, där den sistnämnde istället deltog via videolänk.

Enligt representanter för Sydafrika har över 40 länder från ”det globala syd” visat intresse för att gå med i Brics – och över 20 länder ska ha gjort formella förfrågningar om medlemskap, skriver Qatar-baserade kanalen Al-Jazeera.

“Ska vara en multilateral institution”

Full konsensus har dock inte nåtts kring alla frågor. Brasilien, som också har nära band till USA, anser enligt presidenten Lula att Brics inte bör försöka konkurrera med amerikanerna och G7-ekonomierna. Samtidigt ser Lula positivt på att Argentina går med i Brics och menar att detta är ”mycket viktigt” för landet som kämpar med en historiskt hög inflation, skulder och stora lån till Internationella valutafonden IMF. Om Argentina går med i Brics, skulle de eventuellt kunna få olika ekonomiska stödpaket och låneerbjudanden av alliansen.

– Vi vill att Brics ska vara en multilateral institution, inte en exklusiv klubb. Alla nya medlemmar skulle behöva uppfylla vissa villkor, så att gruppen inte blir ett “Babels torn”, säger Lula.

Vill förändra det globala ekonomiska systemet

Prioriterade frågor som lyftes var bland annat att utöka partnerskapet med Afrika och att ta fram förslag på förändringar kopplade till det globala ekonomiska systemet.

– Vi är oroade över att globala finans- och betalningssystem i allt högre grad används som instrument för geopolitiska motsättningar. Den globala ekonomiska återhämtningen är beroende av förutsägbara globala betalningssystem och att bankverksamhet, leveranskedjor, handel, turism och finansiella flöden fungerar smidigt, uttryckte Ramaphosa.

Den sydafrikanske ledaren deklarerade vidare att ”utveckling inte är ett privilegium för några få” och att större fokus bör läggas på den icke-västliga världens utmaningar.

Vladimir Putin kritiserade vad han benämnde som den ”pågående nykolonialismen” som han menar främjar hans egna hegemoni. Han betonade vidare att Ryssland vill hitta en lösning på kriget i Ukraina och få till vapenvila, en uppfattning som också delas av övriga Brics-länder.

Kinas president Xi Jinping uttryckte under konferensen glädje över att så många länder påstås vilja ansluta sig till samarbetet och lyfte vikten av att skapa “stabilitet och säkerhet”. Han efterlyste också en fördjupning i samarbetet mellan olika länder för att bygga långsiktig tillväxt utanför västblockets sfär.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!