Oseriösa agenter utan licens och med kopplingar till den organiserade brottsligheten blir allt vanligare inom svensk fotboll. Enligt polisen ägnar sig de kriminella gängen särskilt åt att rekrytera spelare från ”socioekonomiskt svaga” områden som de hoppas kunna tjäna pengar på.
– Det finns oseriösa agenter som de facto äger ett antal spelare, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen (Noa) till statskanalen SVT.
Enligt Noa är svensk fotboll drabbad av korruption och det har framkommit att aktörer kopplade till organiserad brottslighet varit involverade i svenska spelarövergångar. Personer med gängkopplingar som saknar agentlicens har ändå representerat spelare från olika förorter – och enligt polisen handlar det om ”både unga talanger och etablerade spelare”.
– Man uppvaktar föräldrar med pengar och olika prylar. De säger: ’Nu tar jag hand om karriären för din son eller dotter’, säger Engström.
Sedan 2018 måste fotbollsagenter vara registrerade hos Svenska fotbollförbundet och Internationella fotbollförbundet (Fifa) och man kräver från och med månadsskiftet att agenterna har licenser – men båda dessa regelverk ska vara enkla för gängen att kringgå.
Sätter press på klubbarna
Polisen rapporterar vidare att de kriminella gängen aktivt riktar in sig på ungdomsturneringar och ungdomsakademier för att hitta talanger som de kan rekrytera och profitera på. De ska också ha ”kontakter” inom klubbarnas akademier och makt att påverka såväl tränar- som styrelsebeslut.
Problemet med gängkriminella inom fotbollen är störst i storstäderna, men polisen tror att fenomenet kommer att sprida sig även till lägre divisioner och damfotbollen i takt med att den sistnämnda blir mer lukrativ.
Noa noterar också att det hänt att redan etablerade fotbollsspelare blivit pressade att sparka sina riktiga agenter – och ersätta dessa med personer med gängkopplingar. Vid spelarövergångar som gängen är involverade i deltar en licensierad agent endast när det är kontraktsskrivning – i övrigt sköter ”oseriösa aktörer hela processen”.
Polisen ska nu tillsätta en ny arbetsgrupp i syfte att bättre utreda den här typen av brottslighet och visionen är att flera polisregioner framöver ska arbeta med att stoppa ”idrottskorruptionen”.