Södertälje tingsrätts hyra går till utpekade gängkriminella

Ökade otryggheten

publicerad 29 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Södertälje tingshus/tingsrätt
Fastigheten vid Stora Torget i Södertälje som inrymmer stadens tingsrätt.

Södertälje tingsrätt ägs av en bolagskoncern med direkt koppling till en nyckelperson inom det ökända Södertäljenätverket, enligt Bonniertidningen DN.

Trots flera försök från Domstolsverket att bryta kopplingen står hyresavtalet kvar, och rapporten visar förbindelser mellan ägarna och stadens organiserade brottslighet.

Södertälje tingsrätt brottas med en mörk verklighet av grova brott, där mord, människorov och utpressning tillsynes blivit vardagsmat. Nu avslöjas att tingsrätten ägs av en bolagskoncern kopplad till en central figur inom Södertäljenätverket. Trots försök från Domstolsverket att lösa situationen, betalar myndigheten årligen miljonbelopp i hyra till bolaget, enligt DN.

Tidigare ägdes tingsrättsbyggnaden och det gamla polishuset i Södertälje av ett stort börsnoterat fastighetsbolag. På grund av den omfattande kriminaliteten i staden beslutade fastighetsjätten att sälja och lämna Södertälje, enligt insiderrapporter från företaget.

År 2016 såldes fastigheten när ett par lokala entreprenörer trädde in. Deras företag blev snabbt en del av en större koncern och huvudägaren till denna koncern väckte starka reaktioner från både poliser och åklagare som arbetar mot organiserad brottslighet.

I spetsen för koncernen står en känd entreprenör inom byggbranschen registrerad som huvudägare. Även om mannen hittills inte är dömd för något brott, pekas han ut som en central aktör inom Södertäljenätverket, enligt en hemligstämplad rapport från Polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Pågående utredning

En pågående utredning mot mannen, som leds av kammaråklagare Fredrik Sandberg, avser omfattande ekonomisk brottslighet, inklusive näringspenningtvätt och transaktioner på över 3,5 miljoner kronor, i flera av hans företag. Ett av dessa företag är följaktligen direkt kopplat till ägandet av fastigheten där tingsrätten verkar.

Södertälje tingsrätts något egendomliga ägarstruktur har länge varit föremål för oro inom Domstolsverket, där interna dokument avslöjar diskussioner om kopplingen till bolagsmännen och önskan om koppling till säkerhetsenheten.

Förvaltningen av tingsrättens lokaler har också varit problematisk. De nuvarande ägarna hade tidigare tillgång till rättslokalerna och garaget. Av säkerhetsskäl har emellertid domstolen lyckats stoppa detta och en förvaltare – dock utsedd av ägarna – har tagit över det ansvaret.

Domstolschefen för Södertälje tingsrätt, Nina Stubbe, bekräftar också att hon till och från fortfarande stöter på ägarna.

Jag träffar dem här nere ibland, säger hon och syftar på utrymmen intill garaget.

Södertälje har blivit en mycket brottsdrabbad stad. Foto: Holger.Ellgaard/CC BY-SA 4.0

Kassako för kriminella

Hyresintäkterna från tingsrätten har visats vara en betydande kassako för koncernen, med över 45 miljoner kronor betalda av Domstolsverket de senaste sju åren. Ägarna har även tagit ut betydande vinster – enbart under 2023 tolv miljoner kronor – något som har väckt frågor om lämpligheten i denna ekonomiska ordning.

Den som skrivit under vinstutdelningen är mannens nära affärspartner, som också är delägare i koncernen. Även han pekas av flera poliskällor ut som en bärande del av Södertäljes organiserade brottslighet. Mannen är sedan tidigare dömd för våldsbrott och har även fått bankkonton nedstängda.

Fastighetsdirektören vid Domstolsverket, Harald Pleijel, och tingsrättens chef Nina Stubbe ifrågasätter det övergripande systemet där privata aktörer med vinstintressen kan äga domstolar. Något som på sikt kan hota domstolarnas oberoende.

Ska vi ha domstolar som ägs av privata aktörer med vinstintressen? Även utländska aktörer? frågar sig Stubbe.

I höstas beslöt Domstolsverket att lämna fastigheten på Storgatan och försöka hitta en ny hyresvärd. Man har även undersökt möjligheterna att bygga en helt ny domstol. Trots beslutet att lämna de nuvarande lokalerna kommer Domstolsverket dock att fortsätta hyra dem i minst fyra år till – något som kommer att generera ytterligare miljonintäkter till ägarna.

Södertäljenätverket, eller Södertäljemaffian, är ett till stor del etniskt kriminellt nätverk som i huvudsak utgörs av syrianer bosatta i närområdet.

Gänget kallades tidigare i den massmediala rapporteringen Syrianska brödraskapet - men man slutade använda detta namn, eftersom man ansåg att den misstänkliggjorde och pekade ut den etniska gruppen ifråga.

Det kriminella nätverket tros bestå av ett 100-tal personer och har bland annat varit involverade i ett flertal mord, sprängdåd, utpressning, penningtvätt, människorov, rån, bedrägerier och narkotikahandel.

Enligt polisen fungerar Södertäljenätverket som en maffialiknande organisation och återfinns också i alla delar av civilsamhället. Personer med kopplingar till gänget är även engagerade i lokalpolitiken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!