Kommentar: Allsvenskan 2024 – så blir årets säsong för jubilaren

Så var det dags för ännu en efterlängtad säsong av allas vår Allsvenskan. Efter ett par månaders försäsong samt grupp- och slutspel i Svenska Cupen drar 100-årsjubilaren igång lagom till påskhelgen. Vilket lag vinner? Vilka åker ur? Årets överraskning? Svaren får du här nedan.

publicerad 28 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Allsvenskan matchboll Select
Lagom till jubileet släpper Select en särskild jubileumsboll för Allsvenskan och Superettan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Klockan 15:00 påskafton den 30 mars sparkar årets Allsvenskan igång med matchen IFK Norrköping – Malmö FF på PlatinumCars Arena (för övrigt ännu en klassisk fotbollsstadion som numera bär ett företagsnamn) i Norrköping.

När Malmö FF sent på hösten förra året efter en något tveksamt tilldömd straff bärgade sitt 23:e SM-Guld, har mången fotbollstörstande supporter längtat till nästa säsongsstart. Nu är det äntligen återigen dags.

Allsvenskan Malmö FF
Malmö FF firade 2023 sitt 23:e SM-Guld. Foto: Malmö FF/Facebook

Nu väntar en cirka sju månader lång autostrada av snedsparkar, ytterligare tveksamma straffar, domartabbar, filmningar, lårkakor samt ett och annat fotbollsgodisliknande mål. Alltsammans förpackat i den välbekanta inramning som endast Allsvenskan kan presentera och leverera. Serien har tifon och supportrar i absolut världsklass.

Toppstriden

Sett till truppstatus går det inte att komma ifrån att MFF både på papper och planen har den spetsigaste och bredaste truppen. Här finns kvalitet i överflöd på samtliga positioner. Med spelare som Pontus Jansson, Anders Christiansen, Sebastian Nanasi och Isaac Kiese Thelin i truppen kommer ett lag i princip alltid utmana om SM-bucklan. Samtidigt ska matcherna spelas och Allsvenskan är känd för sina skrällar och allt som oftast sin jämnhet i toppskiktet.

Främsta utmanare blir Djurgårdens IF. Föreningen är allt annat än nöjd med fjolårets insats (4:a) inklusive det tidiga uttåget ur Europa Conference League. Inför årets säsong har sportchef Andersson gjort hemläxan och årets Silly Season bådar gott för Blåränderna. Med spelare som Albin Ekdal, Deniz Hümmet, Tobias Gulliksen och Tokmac Nguen blir laget givetvis att räkna med. Sedan har vi en viss Lucas Bergvall som inför sommarens flytt till Tottenham nog gärna vill visa sig från sin bästa sida.

Fotboll DIF 2022
Djurgårdens IF firar en seger 2022. Foto: faksimil

AIK och Hammarby kan, sett till inledande resultat, fara iväg åt vilket håll som helst. Bajen har tappat en del bredd och hittills har värvningarna och resultaten inte infriat supportrarnas förväntningar. Här kommer Nahir Besara, tillsammans med vassa forwardsduon Djukanovic/Erabi, få bära ett ännu större ansvar än tidigare. Hinner nye och smått geniförklarade tränare Hellberg få ordning på Bajen? Har målvaktslöftet Dovin tagit nästa steg?

AIK har blivit av med en del dyra utgiftsposter som exempelvis Jimmy Durmaz, som aldrig riktigt flög i AIK, samt sålt kvalitet som Eric Otieno och Jonah Kusi-Asare. Klubben har dock fyllt på med ungefär samma kaliber, om inte något bättre. 2023 gjorde med stor sannolikhet fans av Solnaiterna mindre glada men i år bör man kunna leverera en bättre prestation. Om Anton Salétros håller sig skadefri kan 2024 bli ganska så angenämt för Gnaget.

Utanför Stockholm och Malmö torde BK Häcken och IF Elfsborg bli att räkna med. Framför allt Boråslaget lär nog känna en enorm revanschlust efter den snöpliga guldmissen förra året, då man hade allt i egna händer men fick stora darren i de två avslutande omgångarna och föll med minsta möjliga marginal. Med hyfsat intakta spelartrupper kan vi här förvänta oss bra resultat.

Kamratklubbarna IFK Göteborg och Norrköping ser i år inte ut ha med toppstriden att göra. Någon risk för uttåg föreligger emellertid inte. Det är trupperna allt för starka för.

Slutställning topp-5: 1. Djurgårdens IF. 2. Malmö FF. 3. BK Häcken. 4. AIK. 5. IF Elfsborg.

Mitt tips blir således att DIF gör en Ocean’s Eleven och snuvar MFF på Lennart Johanssons pokal. Måhända – som brukligt allt som oftast är i Allsvenskan – i sista omgången, men snuvade blir MFF likväl. En försmak var dessa två guldkandidater står får vi den 1 maj, när duon möts i finalen i Svenska Cupen. En final som spelas på Eleda Stadion i just Malmö.

Respass

I andra änden av serien, det vill säga den ände som stavas ångest och misär, finner vi en kvartett klubbar som får kämpa om förnyat kontrakt. Dessa blir IF Brommapojkarna, Halmstads BK, IK Sirius samt återtågande arbetarklasslaget makrillarna GAIS.

Andra bedömare skulle kanske byta plats på Halmstad och Västerås, men VSK har sett relativt bra under årets tre första månader. Man slog exempelvis Hammarby med 2-1 borta på Tele2 i Svenska Cupens gruppspel – en inte helt oäven skalp.

Dessvärre för alla makrillar tippar jag att det blir just GAIS som får lämna, tillsammans med nygamla Västkustgänget Halmstad. Trupperna ser tyvärr något för bleka ut för att göra större väsen och avtryck i årets allsvenska. Surdegen som stavas negativt kval tippar jag tillfaller det fjärde Stockholmslaget – Brommapojkarna.

GAIS Allsvenskan 2024
Anrika GAIS firar det allsvenska avancemanget i höstas. Foto: Facebook/GAIS

Årets överraskning

Står mellan två lag: Kalmar FF och – återigen – Västerås SK. De senaste åren har sett Kalmar leverera resultat gång på gång och det finns ingen anledning att tro att 2024 skulle visa på annat. Trion Simon Skrabb, Dino Islamovic och Jonathan Ring kommer ställa till det för många toppkandidater. Inte minst på kycklingarenan Guldfågeln Arena (ännu ett företagsnamn).

Västerås kommer med mittfältsmotorn Patric Åslund (innan han 1 juni blir DIF-spelare) i förarsätet bidra med dels personliga poäng samt hjälpa Mälardalsgrabbarna till ett antal skalper.

Allsvenskan firar sekel

Allsvenskan firar i år sitt hundraårsjubileum. Med andra ord ett sekel av svensk fotbollshistoria sedan den blygsamma starten 1924. Jubileumsåret markerar en milstolpe i svensk fotboll tillsammans med de legendariska spelarna, dramatiska ögonblicken och de otaliga fansen som har format ligan till vad den är idag.

Under ett sekel har Allsvenskan blivit en av de mest betydelsefulla institutionerna inom svensk idrott. Från de första späda stegen till dagens moderna liga har Allsvenskan genomgått en enastående utveckling.

Genom årtiondena har klubbar som bland annat Malmö FF, IFK Göteborg, Djurgårdens IF och AIK, dominerat scenen och för alla fotbollsentusiaster skapat minnesvärda stunder som har etsats in i historieböckerna.

Bolltillverkaren Select har med anledning av jubileet tagit fram en särskild boll med blågula inslag. På bollen återfinns dessutom logotypen för Allsvenskan 100 år.

Årets ligaboll har en tydlig koppling mellan den svenska flaggan, allsvenskan och superettan vilket passar fint när allsvenskan fyller 100 år, säger Richard Kjell, Country Sales Manager på Select till Sefs hemsida.

Födelsedagsbarnet kommer att uppmärksammas kontinuerligt under hela 2024. Ligabollen för allsvenskan och superettan är blott en pusselbit i firandet. Svenska Fotbollsförbundet betonar att 100-årsjubileet kommer att märkas under hela året och över hela linjen. Dags för avspark…

 

Jan Sundstedt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!