Därför reste Nya Dagbladet till Kina

Det moderna Kina

Nya Dagbladet reste i november till Kina. Syftet var att försöka få en förståelse för landet som är på väg att bli världens största ekonomi men också en global stormakt.

publicerad 31 januari 2024
- av Jan Sundstedt
- Att bidra till dialog och förståelse framför konflikt och desinformation är centralt för att förhindra krig, säger chefredaktören Markus Andersson. På bild besök vid våtmarksområde utanför den nya staden Xiong’an i nordöstra Kina.

Spänningarna i världen har inte varit allvarligare sedan andra världskriget bröt ut. Att i detta läge bidra till förståelse, dialog och att motverka eskalation och desinformation är centralt – inte minst för världsfreden, menar Nya Dagbladets chefredaktör som berättar om resan.

– Efter en förutsättningslös inbjudan från den kinesiska ambassaden i Sverige valde vi att göra ett studiebesök i landet. Det fanns inga som helst premisser kring resan annat än att följa visumreglerna, säger Markus Andersson.

Mellan november och december besökte Nya Dagbladet tre städer i landet, Beijing, Shanghai och Chengdu. Resan går att läsa om under artikelserien “Det moderna Kina” som är en del i den ökade bevakningen av landet.

– Kina är ett gigantiskt land med en femtusenårig sammanhängande historia. Det finns inte en bild av detta enorma land vilket vi gör tydligt redan i den första artikeln “Kinas tusen ansikten, fortsätter chefredaktören och betonar att just Sverige har en lång och särskild historia med landet som går tillbaka inte minst till det betydelsefulla ekonomiska och handelsmässiga samarbetet mellan Kina och Sverige på 1700-talet.

I takt med Kinas växande globala inflytande blir det allt viktigare för svenskar att förstå den kinesiska kulturen, politiken och ekonomin. Landet har gjort snabba teknologiska och ekonomiska framsteg och förändringen påverkar oundvikligen resten av världen, varför det är naturligt att på tidningen öka bevakningen och rapportera mer om utvecklingen.

Aktörer vill motverka dialog och förståelse

Att låta en mångfald av röster komma till tals är självklart för tidningen och har varit något av ett signum sedan grundandet. Samma princip har varit utgångspunkten för att även låta Kinas Sverigeambassadör komma till tals på NyD Debatt, förklarar chefredaktören.

– Nya Dagbladet saknar helt kopplingar till Kina, landets styre eller särintressen. Att vi däremot skulle tysta och censurera ett av världens folkrikaste länder och snart största ekonomi som Sverige dessutom i stor grad är beroende av vore löjeväckande.

Att det finns aktörer och intressen som inte vill se dialog, utbyten och samförstånd mellan Sverige och Kina är dock tydligt menar Andersson och syftar bland annat på den vänsterextrema underrättelsegruppen Expo som påstår att tidningens rapportering är en del i en “kinesisk informationskampanj”.

– Det är närmast överflödigt att kommentera. Vi känner oss helt trygga med den här resan och vårt journalistiska oberoende. Det har aldrig funnits minsta antydan från kinesiskt håll att tidningen ska rapportera på ett visst sätt eller avstå någon särskild kritik. Precis som alla andra förväntar sig kineserna bara grundläggande respekt och ett värdigt bemötande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!