Kajor dumpar vänner för mat – men familjen är helig

publicerad 3 december 2023
- av Sofie Persson
Kajor beskrivs som utmärkta studieobjekt på grund av sin intelligens och sina "dynamiska sociala relationer".

Kajor går hellre hungriga än lämnar sina familjemedlemmar, visar en ny studie. Däremot är de snabba att byta sina vänner mot mat.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, är en del av The Cornish Jackdaw Project som är en långtidsstudie av kajors beteenden som påbörjades redan 2012.

Forskarna delade in de vilda kajorna i två grupper, A och B. Sedan fick de tillgång till mjölmaskar genom en automatiserad fågelmatare. De fick dock bara tillgång till maten om de kom i samma grupper, det vill säga att fåglarna i A-gruppen kom dit med andra fåglar i samma grupp och vice versa. Kom istället en A-fågel och B-fågel dit tillsammans öppnades in fågelmataren. Kom fåglarna dit ensamma fick de frön, något som inte är lika uppskattat som mjölmaskar.

Tanken var att ta reda på om de kunde justera sina sociala kontakter. De kanske har vänner i fel grupp. Skippar man dem och börjar umgås med individer som är i rätt grupp? säger Alex Thornton, professor vid University of Exeter, till The Guardian.

Vänner är utbytbara

Forskarna övervakade hundratals kajor med hjälp av mikrochip som sattes fast i en ring runt ett av benen. Kajorna lärde sig snabbt att fågelmataren inte öppnade sig när de var med “fel” fåglar och dumpade då sina vänner för att få mjölmaskar. Däremot dumpade fåglarna inte sina familjemedlemmar, trots att det innebar att de inte fick någon mat och därmed riskerade att svälta. Fåglarna lämnade inte sina ungar, syskon eller sin partner (kajor har sina partner för livet) för tillgång till mat.

–  Kajorna visade sig vara mycket strategiska och lärde sig snabbt att dumpa vänner från den andra gruppen så att de kunde få de bästa belöningarna. De gjorde dock ett undantag när det gällde sina nära släktingar, även om de inte fick något, säger Thornton.

En tanke med studien var att testa idén om att individer kan hålla reda på resultaten av tidigare interaktioner och därefter modifiera sina relationer. Thornton menar att just kajor är utmärkta studieobjekt då de är intelligenta och även har dynamiska sociala relationer där man kan dra paralleller till det mänskliga samhället.

Du har individer som kommer och går, så utöver sina starka relationer har de massor av andra associationer. Det är ganska mycket att komma ihåg. Det finns paralleller till det mänskliga samhället, säger Thornton.

Fakta: Kaja (Coloeus monedula)

Kajan ingår i familjen kråkfåglar. Den finns i Europa, västra Asien och Nordafrika. Kajan är en så kallad stannfågel, men kan i vissa fall flyga söderut över vintern.

Kajor finns främst i södra och mellersta Sverige samt efter Norrlandskusten upp till Norrbotten.

Liksom andra kråkfåglar är kajan både intelligent och social.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!