Fåglar krymper inte på grund av varmare klimat

publicerad 14 februari 2024
- av Sofie Persson
Fältskogtrast är en av hundratals fåglar som krympt i storlek.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare har tidigare förmodat att anledningen till att fåglar minskar i storlek beror på varmare klimat. En ny studie från Lunds universitet visar dock att detta troligtvis inte stämmer.

De senaste decennierna har hundratals fågelarter krympt i storlek. Eftersom det är lättare för ett mindre djur att hålla huvudet kallt än för ett stort djur, har man längre trott att det beror på en stigande temperatur.

I en ny studie, som publicerats i Nature Ecology & Evolution, har man modellerat fåglars förmåga att avge och producera värme. Där kunde man se att effekten av att bli mindre är så liten att det troligen inte har någon betydelse.

Slutsatsen är att det är osannolikt att djuren krymper för att bli bättre på att klara stigande temperaturer, säger Andreas Nord som är biologiforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Däremot är det fortfarande oklart varför fåglar, och andra djur, krymper i storlek. Konkurrensmässigt är det till fördel för fåglar att vara lite större, som när det kommer till val av partner och även föda. Forskarna betonar dock vikten av att fortsätta forska kring hur djur och natur förändras över tid.

För att politiker ska kunna fatta beslut som på ett effektivt sätt tillvaratar vilda djurs och lantbruksdjurs hälsa och välfärd i ett föränderligt klimat måste forskningen förklara inte bara hur djuren påverkas utan också varför. Nu fortsätter arbetet med att hitta alternativa förklaringar till varför djur krymper vilken är en av vår tids stora gåtor, säger Nord.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!