Äldre hundägare löper mindre risk att drabbas av demens, visar en ny japansk studie. Kattägare å andra sidan visades inte ha fått samma skydd mot sjukdomen.
Forskare vid Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology har genomfört en studie på 11 194 personer, 65 år och äldre, boende i Tokyo. Under en fyraårsperiod, mellan 2016 och 2020, observerades deltagarnas demensrisk utifrån deras relation till husdjur. Forskarna tittade också på deltagarnas fysiska aktivitet, hälsohistoria, kön och utbildning. Deltagarna, med en genomsnittsålder på 74 år, kategoriserades baserat på om de tidigare eller för närvarande ägde en hund, samt om de ägde en katt.
Resultatet, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Preventive Medicine Reports, indikerar att de som ägde hundar hade 40 procent lägre risk att utveckla demens.
Demens är ett samlingsnamn för åtskilliga sjukdomar där Alzheimer är bland de vanligaste. Över 55 miljoner människor i världen har någon typ av demens, enligt WHO.
Mådde bättre under coronakrisen
Studien avslöjade att äldre hundägare var mer benägna att lämna hemmet, vilket ledde till ökad social interaktion jämfört med de utan hund eller med enbart katt.
”Hundägare med motionsvanor och utan social isolering hade en betydligt lägre risk att drabbas av invalidiserande demens”, står i studien.
Katter hade däremot ingen inverkan mot demens, menar forskarna. Det beror på att kattägare inte ”sammanför människor socialt på samma sätt som hundar gör”.
Vidare upptäckte man att hundägare rapporterade in ett bättre välmående under coronakrisen, än de utan husdjur, mest troligen beroende på den fysiska aktiviteten samt även det sociala utbytet.