Rökaromer, som används vid bland annat tillverkning av köttprodukter, såser och ost, kommer att fasas ut från livsmedel inom EU. Orsaken är att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) beslutat att dessa inte längre anses säkra att användas i mat.
Istället för traditionell rökning tillsätts ofta aromer i mat för att ge en rökig smak i bland annat köttprodukter, fisk. ost, soppor, såser, chips och även drycker. Att röka livsmedel är en av de äldsta konserveringsmetoderna, men när man förbränner ved eller träspån bildas cancerframkallande ämnen som kallas polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i rökgasen. På grund av detta gör Efsa en riskvärdering när tillverkare av rökaromer ansöker om godkännande för användning.
Nu har EU beslutat, efter en ny bedömning från Efsa, att rökaromer inte längre är säkra att använda i livsmedel. Eftersom de flesta rökaromer innehåller halter av cancerframkallande ämnen anser man att det inte är möjligt att bedöma vilken nivå av halterna som är säker för mänsklig konsumtion.
– Därför är det viktigt att få i sig så lite som möjligt av den typ av ämnen som ingår i rökaromer. Eftersom rökaromer tillsätts i maten är det möjligt att ta bort dem vilket nu också sker, säger Maria Florin, enhetschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär att rökaromer på sikt kommer att försvinna från dagens livsmedel.
Fakta: Rökaromer
Det är smaksättningar som ger livsmedel en rökig smak utan att använda traditionell rökning. Istället fångar man upp rökgas som bildas vid långsam förbränning av olika utvalda träslag. Rökaromer kan tillsättas till livsmedel genom rökning eller andra metoder som till exempel genom att doppa, pensla, spraya eller injicera rökarom i livsmedlet.
Eftersom rökaromer kan innehålla hälsoskadliga ämnen kräver EU:s lagstiftning att de de ämnen som ingår ska ha utvärderats vetenskapligt av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.
Om ett livsmedel innehåller rökaromer ska ordet "rökarom" finnas med i ingrediensförteckningen.
Källa: Livsmedelsverket