Italien förbjuder insektsmjöl i pizza och pasta

publicerad 28 mars 2023
- av Sofie Persson
Livsmedel med insekter kommer att tillåtas - men tydligt separeras från övriga produkter.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Italien motsätter sig användning av insekter i livsmedel och vill inte att dylikt ska associeras med det italienska köket. Insektsmjöl förbjuds därför av regeringen att användas inom produkter som pizza och pasta.

Efter att EU i januari godkände ytterligare två insektsarter (hussyrsa och buffalolarv) att användas som livsmedel har produkter som exempelvis insektsmjöl blivit mer aktuella på marknaden. I Italien reagerade man starkt mot detta tidigare i år där såväl producenter som restaurangägare och kunder motsatte sig tanken att använda insektsmjöl i exempelvis pasta eller pizza.

Nu har regeringen beslutat sätta ett stopp för användning av insektsmjöl och andra produkter innehållande insekter, rapporterar The Times. Detta på grund av att man inte vill att insekter ska associeras med det italienska köket.

Det är viktigt att dessa mjölsorter inte förväxlas med livsmedel som tillverkas i Italien, säger jordbruksminister Francesco Lollobrigida.

Livsmedel med insekter kommer tillåtas att användas, men dessa måste tydligt märkas med stora bokstäver på innehållsförteckningen och måste stå separat från andra produkter.

Den som vill äta dessa produkter kan göra det, men de som inte vill det, och jag kan tänka mig att det är de flesta italienare, kommer att kunna välja, säger Lollobrigida.

Hälsominister Orazio Schillaci tillägger även att man helt kommer att förbjuda användning av insektsmjöl i klassiska italienska produkter som exempelvis pizza eller pasta.

Insekter i EU

Idag finns fyra insektsarter som är godkända för användning inom livsmedel som exempelvis bröd, pasta, soppa, kosttillskott med mera. Innehåller en produkt insekter måste det märkas i ingredienslistan. I Sverige måste både det svenska namnet och det latinska skrivas ut under ingredienser. Däremot är det inte krav på att det måste stå på framsidan av produkten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!