De nya nordiska näringsrekommendationerna fokuserar inte bara på vilken kost som är positiv för befolkningens hälsa – utan lägger även stor vikt vid vilken mat som påstås vara ”klimatsmart” och inte.
– Vad vi äter är otroligt viktigt för klimat och miljö. En tredjedel av växthusgasutsläppen kan kopplas till vår mat, som också har stor betydelse för den biologiska mångfalden. Samtidigt har vi fått långt mer kunskap om synergierna: det som är bra för hälsan är också bra för miljön, säger Rune Blomhoff, projektledare för NNR.
Svenskarna uppmanas att äta ännu mindre rött kött än tidigare – och gärna avstå alkohol, enligt Nordiska ministerrådet.
Tidigare har NNR:s rekommendationer utgått från vilka näringsämnen den mänskliga kroppen behöver och vilken kost som är skadlig eller hälsosam för befolkningen. I år har dock även påstådda miljöaspekter vägts in och målet är att ”livsmedelskonsumtionen inte ska påverka miljö och klimat i onödan”.
– En viktig slutsats är att det som är bra att äta för hälsan på det stora hela också är bra för miljön och klimatet, det vill säga att äta grönare och mindre kött. Det liknar väldigt mycket de kostråd vi redan har i Sverige, hävdar Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.
Hon hävdar vidare att det finns en utbredd ”missuppfattning” om att rekommendationerna om minskat köttintag innebär en önskan om att ”alla borde bli vegetarianer” – så ligger det inte till enligt Brugård Konde, men hon är tydlig med att ”många skulle behöva äta mindre kött för hälsans skull”.
Även om näringsrekommendationerna nu fått ett tydligt klimatfokus hävdar Rune Blomhoff att ”inga råd sker på bekostnad av hälsan”.
– Vi lägger inga politiska värderingar i rekommendationerna. Men vetenskapen är väldigt tydlig när det gäller att plantbaserad kost är bäst för både hälsa och miljö. Det ska bli spännande att se hur våra råd implementeras.
I övrigt kan det noteras att NNR uppmanar till ett högt intag av grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön samt fisk ”från hållbart förvaltade fiskbestånd.
Mejeriprodukter med låg fetthalt bör intas med måttlighet och konsumtionen av kött och charkprodukter minskas kraftigt, precis som mat som innehåller mycket fett, salt eller socker. Vad gäller alkohol är rekommendationen att det ska drickas betydligt mindre – men det föreslagna rådet att ammande mammor helt ska avstå alkohol har tagits bort från den slutgiltiga versionen.