Det sparades inte på krutet i konserthuset i Stockholm under söndagen när Folkrepubliken Kina firade 75 år sedan nationens grundande. Utöver mingel med förfriskningar och ett högtidstal av Kinas Sverigeambassadör Cui Aimin, bjöd Shanghais filharmoniska orkester på en storslagen konsert som föranledde den ena rungande applåden efter den andra från en hänförd publik.
Firandet gästades även av nytillträdde svenske bistånds- och utrikeshandelsministern Benjamin Dousa.
Efter att publiken stående lyssnat till såväl den svenska som den kinesiska nationalsången inleddes firandet av nationaldagen, som formellt infaller 1 oktober, med ett högtidligt tal av Kinas Sverigeambassadör Cui Aimin.
Aimin inledde sitt tal med att uppmärksamma landets nuvarande socioekonomiska välstånd.
– Under de senaste 75 åren har det kinesiska folket, under ledning av Kinas kommunistiska parti, fortsatt att kämpa och uträtta två stordåd: Kinas snabba ekonomiska utveckling och långsiktiga sociala stabilitet.
Enligt Aimin bygger detta välstånd i stor utsträckning på det kommunistiska partiets kloka och starka ledarskap. Samtidigt hänvisar han till den kinesiska statens främjande av “folkedemokrati i hela processen för att säkerställa folkets delaktighet i statliga angelägenheter”.
Ambassadören påpekar vidare att det kinesiska ledarskapet är “fast beslutna om att fullfölja den kinesiska vägen av mänskliga rättigheters utveckling” och hänvisar till Kinas aktiva deltagande i “förvaltningen av mänskliga rättigheter globalt”.
Vidare omnämndes de “300 prioriterade reformuppdrag” som antogs vid det tredje plenarsammanträdet för Kinas kommunistiska partis 20:e centralkommitté tidigare under året, vilka Aimin menar “utgör en solid garanti för modernisering i kinesisk stil och innebär fler nya möjligheter för Kina och resten av världen att fördjupa win-win samarbeten och utvecklas tillsammans”. Kinas fortsatt starka ekonomi “visar på det internationella samfundets starka förtroende för Kinas utvecklingspotential”. Denna utvecklingspotential, som benämns som “högkvalitativ utveckling” och “nya kvalitativa produktivkrafter” utgör enligt ambassadören en grundläggande aspekt av Kinas relation till omvärlden.
– På så sätt bidrar Kina också mer till omvärldens utveckling och välstånd, sade Aimin.
Avslutningsvis uppmärksammade Aimin att det nu är 74 år sedan upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Kina och Sverige och att relationen länderna emellan “utvecklats stadigt” och “rönt stora framgångar”. Ambassadören hänvisade till “fruktsamma samarbetsresultat” inom “teknologi och forskning, grön och koldioxidsnål innovation samt hållbar utveckling” och “fantastiska utbytesaktiviteter” inom “kultur, utbildning, idrott och andra områden”.
Ambassadören avslutade sitt tal med orden:
– Härnäst kommer Shanghais Filharmoniska Orkester, som har kommit hela vägen från Kina till Sverige, att ge oss en storslagen musikfest med sina fantastiska färdigheter. Låt oss nu lyssna till de harmoniska tonerna av integration och ömsesidigt lärande mellan österländska och västerländska civilisationer, fira Folkrepubliken Kinas 75-årsdag och önska att relationerna mellan Kina och Sverige går mot en ljusare framtid.
Efter ambassadörens tal var det dags för kvällens huvudnummer: Shanghais filharmoniska orkester under ledning av den unge, men erkänt skicklige dirigenten Zhang Liang, ett omdöme som uppenbarligen delades av flera av åskådarna att döma av de entusiastiska utrop i stil med “vilken dirigent!” som genljöd ett antal gånger under konsertens gång.
Kvällens program, som utgjordes av klassiska arrangemang av såväl Kinesiska som västerländska kompositörer, som Antonín Dvořák och Johannes Brahms, var lika maffigt och imponerande som hänförande och dynamiskt. En av kvällens musikaliska höjdpunkter utgjordes av förstaviolinistens solopassage, som utan virtuosa överdrifter höll publikens uppmärksamhet i ett sideninlindat järngrepp.
En annan uppenbar höjdpunkt var aftonens solist, Liu Wenwen, Kinas första filosofie doktor i det traditionella kinesiska trumpetliknande instrumentet suona. Iförd en glittrande blå aftonklänning framförde hon i perfekt samspel med symfoniorkestern suonakonserten Hundratals fåglar hyllar fågel Fenix, en upplevelse som inte låter sig väl beskrivas i ord, utöver det att kopplingen till fåglar var alltigenom uppenbar.
Kvällens avslutande nummer var Carl Sjöbergs tonsättning av Gustaf Geijers dikt från 1879, arrangerad av orkesterns residerande kompositör Peng-Peng Gong – en kombination som knappast lämnade många åskådare oberörda.
Kulturredaktionen
Fakta om Kinas nationaldag
Kinas nationaldag firas formellt den 1 oktober. Firandet markerar utropandet av Folkrepubliken Kina år 1949 efter segern för Mao Zedongs kommunistparti i kriget mot Chiang Kai-Sheks nationalistiska parti Kuomintang, som fram tills dess regerade på det kinesiska fastlandet och efter kriget retirerade till Taiwan.
Sverige var det första västerländska landet som upprättade diplomatiska relationer med Folkrepubliken Kina, år 1950.
Kort inslag om Shanghais filharmoniska orkesters Sverigeturné