Lättsam Vilks talade om yttrandefriheten

Den uppmärksammade konstnären Lars Vilks höll ett föredrag i centrala Stockholm under lördagen. Föredraget anordnades av det sverigedemokratiska ungdomsförbundet SDU. Nya Dagbladet var på plats under föredraget som hölls dagen efter terrordåden i Paris.

publicerad 15 november 2015
- av Alexander Almqvist
Lars Vilks berättade om sina erfaranheter kring yttrandefrihet

Efter fredagsnattens islamistiska terrordåd i Paris, där 129 personer fick sätta livet till, var säkerhetspådraget kring konstnären Lars Vilks föredrag upphöjt.

Föredraget anordnades av det sverigedemokratiska ungdomsförbundet SDU och inleddes av förbundsordföranden Jessica Ohlson med en tyst minut för offren i Paris.

Lars Vilks, som är filosofie doktor i konstvetenskap, föredrag handlade om yttrandefriheten och om hans erfarenheter kring den.

Lars Vilks talar om vikten att provocera som grundläggande för yttrandefriheten. Han menar att man måste töja på yttrandefrihetens gränser, annars är den meningslös.

Lars Vilks nämnde den franska satirtidningen Charlie Hebdo, vars redaktion i januari utsattes för ett islamistiskt terrorattentat efter att man publicerat karikatyrer på profeten Muhammed. Han berättade också om föredraget som han deltog på i Köpenhamn i februari, som attackerades av islamister.

Lars Vilks berättar också om hur den etablerade median hade helst sett att fredagens terrordåd i Paris skulle ha utförts av högerextrema, vilket skulle passat deras agenda bättre.

Genom hela föredraget finns den lättsamma tonen hos Vilks. Som när han berättar om fatwan mot honom.

Den som är snabbare än livvakterna kan casha hem 150 000 dollar, och det är skattefritt, sade han vilket möttes av skratt från publiken.

Lars Vilks visade icke förvånande upp bilder på sina olika teckningar och målningar av den islamske profeten Muhammed, som rondellhund. Men han visade också upp en provocerande judesugga och Jesus som elefant. De två sistnämnda målningarna målade han efter att han uppmanats att göra narr av andra religioner än just Islam.

 

Nya Dagbladet passade på att intervjua Lars Vilks efter föredraget.

Tror du att gårdagens terrorattacker i Paris kan skrämma fler konstnärer till tystnad?
Genren är så liten från början så jag tror inte att det kommer påverkas mycket. Dels är det självcensur, men det finns de som menar att man inte ska ta upp det. Det har inte mottagits på något gott sätt. Det är mycket att slå neråt, förtrycka, främlingsfientlighet och rasism. Du undviker det, svarade Vilks och fortsatte:

– Det finns ju relativt många konstnärer som kommer från Iran och byggt upp sin verksamhet eller växt upp här. De drabbas mest. Det är de som också kan och får lov att göra det för man har svårt att angripa dem, dem är inte vita. Så där har du en grupp som drabbas av det. Men i regel så blir de nonchalerade, man ser förbi dem. Men det är klart, det här med skräck har ju ökat ett antal volymer.

 

Lars Vilks föredrag handlade i mångt och mycket om yttrandefrihet och hans egna erfarenheter att leva med ständiga dödshot, även om han själv sade att han kände sig trygg, trots att han tvingas bo på hemlig ort.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!