Dansk man dömd för ”rasistiska” skämt

Nätcensuren

publicerad 4 april 2024
- av Jan Sundstedt
Åklagaren hade yrkat på två månaders ovillkorligt fängelse.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 28-årig man har av rätten i Holstebro dömts till sju dagars villkorligt fängelse för brott mot den danska ”rasismparagrafen” efter att han publicerat förbjudna skämt på två hemsidor.

Rätten slår fast att mannen brutit mot paragraf 266b i den danska strafflagen genom att administrera en dansk- och en tyskspråkig hemsida där ”förolämpande och förnedrande” uttalanden om ras, hudfärg, etnisk ursprung, tro eller sexuell läggning publicerats.

Noterbart är att domaren och de två nämndemännen var oense och att en av dem röstade för att frikänna mannen helt.

Mannen har tidigare uttryckt att han är ”chockerad” över att hans fall ens gick till åtal och argumenterade i danska TV 2 för att en fällande dom skulle vara startskottet för ökad censur i landet. Komikern Brian Mørk är inne på samma spår och kallade åtalet för ”dagens mest skrämmande nyhet”.

Åklagaren ville se fängelse

– Det finns komiker i Danmark, ja över hela världen, som drar samma skämt. Jag kan läsa upp några om du vill, sa 28-åringen i rätten.

Kort efter att domen fallit meddelade den tilltalades advokat att den kommer att överklagas till Högsta domstolen. Den särskilda åklagaren hade å sin sida yrkat på att 28-åringen skulle dömas till två månads ovillkorligt fängelse.

Den danska ”rasismparagrafen” är i sin svenska motsvarighet lagen om hets mot folkgrupp – en lag som genom åren blivit föremål för mycket hård kritik och anklagats för att vara luddig och rättsosäker, eftersom det är oklart vilken typ av yttranden som är straffbara och inte.

Rasismparagrafen ingår i kapitel 27 i den danska strafflagen om freds- och ärekränkning:

§ 266 b. Den som offentligt eller med avsikt att sprida i en vidare krets gör ett uttalande eller annat meddelande genom vilket en grupp personer hotas, förolämpas eller nedvärderas på grund av sin ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung, tro eller sexuella läggning, skall straffas med böter eller fängelse i upp till två år.

Punkt 2. Vid bestämmande av straff skall det anses vara en synnerligen försvårande omständighet att brottet har karaktären av propagandaverksamhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!