publicerad 12 november 2023
- av Jan Sundstedt
Allsvenskan Malmö FF
2023 års svenska mästare i fotboll.

Malmö FF är 2023 års Svenska Mästare i fotboll. Detta efter att man vunnit med 1-0 i en dramatisk match med än mer tillspetsad inramning på Eleda Stadion i Malmö.

Årets vinnare av Allsvenskan är korade. Det blir Malmö FF som, i och med sitt 23:e guld, detroniserar regerande mästarna BK Häcken och således kan titulera sig Svenska Mästare i fotboll 2023.

Första halvlek präglades av en förväntad matchbild, där Malmö stod för bollinnehavet och Elfsborg för kontringsspelet. Som brukligt i denna typ av matcher mer kamp än skönspel, där bortalaget initialt utnyttjade högerkanten med rivjärnet Per Fricks beslutsamma spel.

Det var dock hemmalaget som skapade de vassaste chanserna, där Isac Kiese Thelin i slutskedet av första halvlek hade en ypperlig chans att ge hemmalaget ledningen men skottet blockerades i sista stund av en Elfsborgsförsvarare.

Andra halvlek kraftigt försenad

Andra halvlek blev på grund av läktarstök inklusive bengal-tifon från klackarna försenad i över en timme. Det sistnämnda orsakade stor oro inne på arenan då brandlarmet gick igång, med följd att brandkåren fick rycka ut och bedöma situationen

Glädjande nog visade det sig att larmet inte orsakats av brand utan just rök från bengalerna. När matchen väl åter startade stod eftermiddagsklockan på 17:05, långt efter det att övriga matcher blåsts av.

Omdiskuterad straff avgör

Andra halvlek inleder med samma matchbild som den första, med stort bollinnehav för Malmö. I matchminut 55 dömer domare Nyberg straff till Malmö efter att Malmös Kiese Thelin och Elfsborgs Ibrahim Buhari hamnat i en bollduell, där Thelin enligt domare Nyberg blir stämplad av Elfsborgsspelaren.

Något som många menar är en så kallad 50/50-situation. Inte minst den före detta domaren Jonas Eriksson är kritisk.

Det är en situation som jag inte tror tio av tio domare tar, inte heller en av tio. Det är 50/50. Det är inte fel, men inte heller klockrent rätt, kommenterade Eriksson i TV 5-studion.

Målet visade sig bli matchavgörande och Malmö vinner således med 1-0 och passerar Elfsborg på (två mål) målskillnad och blir Svenska Mästare i fotboll 2023.

BK Häcken vinner i och med tredjeplatsen Lilla silvret och Djurgårdens IF tar bronset. Allsvenskan har det något udda upplägget med guld, stora och lilla silvret samt brons (för fjärdeplacerade laget). Annars är ju standard att ettan till trean kniper medaljer, men icke så i Sverige.

Malmö kan nästa sommar se fram emot kval till Champions League, och Elfsborg samt BK Häcken kval till Europa Conference League. DIF kan även de få spela ECL-kval men då krävs att något av lag 1-3 vinner nästa års Svenska cupen eller att man själva vinner densamma.

Brommapojkarna tvingas till negativt kval mot Göteborgslaget Utsiktens BK om en plats i 2024 års allsvenska.