Whatsapp hackat – journalister, människorättsaktivister och politiska dissidenter avlyssnade

publicerad 6 november 2019
- av Markus Andersson

Den krypterade och Facebook-ägda appen Whatsapp har marknadsförts som ett säkert alternativ för kommunikation. Fram till i maj i år har dock ett israeliskt bolag lyssnat av minst 1400 av appens användare och riktat in sig på journalister, människorättsaktivister och politiska dissidenter.

Spionprogrammet som använts heter Pegasus och kan enligt Dagens Industri användas för att ta del av all data på en telefon och dessutom slå på kameran eller mikrofonen på denna. Att Whatsapp och tekniken bakom inte alls var så säker som man gjort gällande kan få konsekvenser för Facebook. Man hade nämligen tänkt börja använda sig av samma teknik för andra plattformar, något som man nu efter attacken ska ha blivit mer tveksamt inställda till.

Det israeliska bolaget NSO Group som ska ha hackat sig in i över 1400 konton kommer nu stämmas av Facebook. Företaget menar dock att deras teknik inte alls är till för att användas mot politiska motståndare och obekväma journalister, utan att syftet är att bistå regimer med att bekämpa terrorism och klara upp allvarliga brott.


Annonser:


Nu rapporterar Reuters att attacken även har riktat in sig mot myndighetspersoner och militär personal – något som kan få stora politiska och diplomatiska konsekvenser. Nyhetsbyrån hänvisar till källor nära Whatsapps utredning.

Enligt källor kommer de drabbade bland annat från USA, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Mexiko, Pakistan och Indien.

Många, exempelvis visselblåsaren Edward Snowden har dock länge varnat för spionprogrammen och menar att NSO hjälpte Saudiarabien att leta upp och döda dissidenten Jamal Khasoggi tidigare i år.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om varför du bör överge Whatsapp helt till förmån för smartare alternativ som Telegram och Signal.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.