IT/Övervakning

Whatsapp hackat – journalister, människorättsaktivister och politiska dissidenter avlyssnade

Den krypterade och Facebook-ägda appen Whatsapp har marknadsförts som ett säkert alternativ för kommunikation. Fram till i maj i år har dock ett israeliskt bolag lyssnat av minst 1400 av appens användare och riktat in sig på journalister, människorättsaktivister och politiska dissidenter.

Spionprogrammet som använts heter Pegasus och kan enligt Dagens Industri användas för att ta del av all data på en telefon och dessutom slå på kameran eller mikrofonen på denna. Att Whatsapp och tekniken bakom inte alls var så säker som man gjort gällande kan få konsekvenser för Facebook. Man hade nämligen tänkt börja använda sig av samma teknik för andra plattformar, något som man nu efter attacken ska ha blivit mer tveksamt inställda till.
Det israeliska bolaget NSO Group som ska ha hackat sig in i över 1400 konton kommer nu stämmas av Facebook. Företaget menar dock att deras teknik inte alls är till för att användas mot politiska motståndare och obekväma journalister, utan att syftet är att bistå regimer med att bekämpa terrorism och klara upp allvarliga brott.

Nu rapporterar Reuters att attacken även har riktat in sig mot myndighetspersoner och militär personal – något som kan få stora politiska och diplomatiska konsekvenser. Nyhetsbyrån hänvisar till källor nära Whatsapps utredning.

Enligt källor kommer de drabbade bland annat från USA, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Mexiko, Pakistan och Indien.

Många, exempelvis visselblåsaren Edward Snowden har dock länge varnat för spionprogrammen och menar att NSO hjälpte Saudiarabien att leta upp och döda dissidenten Jamal Khasoggi tidigare i år.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om varför du bör överge Whatsapp helt till förmån för smartare alternativ som Telegram och Signal.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!