Palestinska aktivister hackade av Pegasus

publicerad 6 januari 2022
- av Sofie Persson
Israels försvarsminister Benny Gantz.

Spionprogrammet Pegasus, som är klassat som ett vapen i Israel, har hittats på sex mobiltelefoner tillhörande palestinska människorättsaktivister, uppger ABC News.

Pegasusprogrammet, som är skapat av det israeliska teknikföretaget NSO Group, ger inkräktare tillgång till i princip allt man har på mobiltelefonen – även telefonsamtal i realtid. Israel har klassificerat programmet som ett vapen och därför måste bland annat all export godkännas av myndigheterna.

Rapporter om spionage på journalister, rättsaktivister och politiska dissidenter, från Mexiko till Saudiarabien, med hjälp av programmet har dokumenterats sedan 2015. Bland annat användes programmet för att hacka Whatsapp under 2019, något som Nya Dagbladet rapporterade om.


Annonser:


Dock är det nu första gången det upptäckts att man använt programmet mot palestinska aktivister. Det är oklart vem som programmerat in Pegasus på aktivisternas mobiltelefoner, men man kan konstatera att det skedde i juni 2020.

Enligt Israels försvarsminister Benny Gantz ska de utsatta aktivisterna i själva verket vara involverade i terroristgrupper, dock utan att påvisa belägg för detta. Irländska Frontline Defenders, som är en organisation inriktad på skydd av människorättsaktivister i fara och som upptäckte spionprogrammet, menar att detta blott är ett sätt för försvarsministern att släta över upptäckten.

Tidigare i höstas valde USA att bannlysa teknikföretaget och dess spionprogram samt även ett liknande israeliskt företag som heter Candiru.


NSO Group Technologies är ett israeliskt teknikföretag som främst är känt för sin egen spionprogram Pegasus, vilket kan fjärrövervaka smartphones och är klassificerad som ett cybervapen i Israel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.