Spaniens regering avlyssnade med ökänt spionprogram

publicerad 3 maj 2022
- av Markus Andersson
"Främmande makt" ska ligga bakom angreppet mot ministrarna.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och försvarsminister Margarita Robles mobiltelefoner har hackats med det israeliska spionprogrammet Pegasus. Angriparna uppges ha kommit över ”en betydande mängd data”.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om det israeliska säkerhetsbolaget NSO och deras spionprogram Pegasus som bland annat använts för att spionera på och kartlägga politiska dissidenter, journalister och människorättsaktivister men även för att spionera på diplomater och högt uppsatta politiker.

Finländska diplomater har utsatts för cyberspionage genom företaget NSO Groups spionprogram Pegasus, som fått mycket publicitet under den senaste tiden. Det är ett mycket avancerat sabotageprogram, som kan installeras på iOS- och Android-telefoner utan att användaren märker det eller gör någonting. Spionprogrammet gör det möjligt att utnyttja information och egenskaper i telefonen”, skrev exempelvis det finska utrikesministeriet på sin hemsida tidigare i år.

Nu har ytterligare en spionskandal kopplad till NSO och Pegasus bekräftats och denna gång är det Spaniens ledarskikt som drabbats – närmare bestämt premiärministern Pedro Sánchez och försvarsministern Margarita Robles som fått sina mobiltelefoner hackade och avlyssnade.

Angreppen ska ha skett i maj och juni 2021 och man bedömer att det är ”främmande makt” som ligger bakom spionaget, även om man inte går in på fler detaljer än så. Man bekräftar vidare att angriparna kommit över en ”betydande mängd data” från toppolitikernas mobiltelefoner och att det spanska rättsväsendet nu utreder händelserna.

– Vi hyser inga tvivel om att detta är ett olagligt och icke-auktoriserat ingrepp… Det kommer från externa statliga organ och hade inget juridiskt mandat, säger samordnande minister Felix Bolanos, enligt TT.

Enligt sakkunniga så installeras den israeliska spionprogramvaran på måltavlans mobiltelefon utan att innehavaren märker av det och programmet börjar sedan samla in data och avlyssna telefonens mikrofon och kameror.

NSO Group själva har hela tiden hävdat att man ser mycket allvarligt på om kunder ”missbrukar” deras program och att man vid upptäckt av sådana fall avbryter kunders kontrakt och möjligheter att fortsätta använda programmet. Kritiker avfärdar dock företagets förklaringar och pekar på att spionprogrammet bland annat använts av hårdföra diktaturer som Saudiarabien för att leta upp och mörda dissidenter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!