Dags att kasta ut Whatsapp ur telefonen – Telegram tar ditt privatliv på allvar

Trött på att allt du skriver till vänner och kollegor med din mobil sparas och läses av klåfingriga myndigheter eller säljs till tredje part? Då är det dags att slänga appar som Whatsapp i soptunnan och säga ajöss till Facebook-imperiets långa snok. Nya Dagbladet introducerar dig till två enkla mobilappar som låter dig ha privatlivet i fred.

publicerad 21 oktober 2015
- av Markus Andersson
Nu när alternativen är lika användarvänliga som Whatsapp är det dags att sparka ut Zuckerberg ur din telefon.

Telegram
Äntligen en app som är lika snygg och användarvänlig som Whatsapp och Viber, men som tar privatlivet och integriteten på allvar även mot snokande regeringar och myndigheter som vill övervaka sina medborgare.

Telegram är i grunden ett plattformsoberoende meddelandehanteringssystem och har inte bara stöd för Android och Iphone, utan också Windows, OS X och Linux med flera och erbjuder synkronisering av meddelanden mellan alla dina enheter.

Den som tidigare använt Whatsapp eller Viber kommer väl att känna igen sig då allt på ytan är lika lätt och smidigt. Samtidigt slipper du att alla dina privata konversationer och bilder hamnar i Facebooks (Whatsapps ägare) händer som godtyckligt lagrar och använder din privata data och samarbetar med diverse myndigheter som i förebyggande syfte övervakar medborgare.

Telegram drivs av en icke-kommersiell organisation i Tyskland. Organisationen har backats upp av de ryska bröderna Durov med donationer och teknologi. Telegram skriver att ingen som helst data lämnas ut till tredje part och man har exempelvis stått på sig efter påtryckningar ifrån den iranska regimen.

Aktivera ”säker chatt”
Telegram lagrar normalt dina meddelanden på sina servrar tungt krypterade vilket är säkert nog för de allra flesta och överföringen mellan dig och servern är krypterad. Du är redan här i bättre händer än med Whatsapp. Men för att gå över till klient-till-klient kryptering som är allra säkrast ska du aktivera ”säker chatt”. För att gå över i det säkrare läget, klicka på ”Start Secret Chat” med den önskade kontakten. Då har du också möjligheten att tidsinställa radering av meddelanden som du skickar. Detta fungerar även för bilder.

Varför inte ha ”säker chatt” igång hela tiden?
Eftersom de meddelanden och bilder du skickat via ”säker chatt” bara finns i den enhet du använt för just den chatten kommer du inte åt dessa meddelanden ifrån andra enheter som du eventuellt använder samma Telegram-konto på exempelvis din surfplatta eller din dator dit meddelanden annars synkroniseras. Allt som skickats via ”säker chatt” går direkt till din motpart och lagras inte på någon server. Det är samtidigt en förutsättning för den som värderar säkerheten högst.

För mer detaljerade frågor och svar läs Telegrams överskådliga FAQ.

Signal (tidigare TextSecure)
Signal är en gratis-app för både Android och Iphone som ersätter din vanliga SMS-app samtidigt som den erbjuder den i särklass bästa och troligen säkraste meddelandekrypteringen på marknaden för vanliga mobilappar.

Bakom Signal står Open Whisper Systems som är en ideell mjukvaruutvecklingsgrupp som grundades av Moxie Marlinspike och Stuart Anderson och rekommenderas av bland andra Edward Snowden. Signal bygger helt på öppen källkod, är helt fritt och har fått högsta betyg i säkerhetstester. Om du kommunicerar med någon som inte har Signal så skickas dina meddelanden som vanligt okrypterat på det vanliga telefonnätet (ett vanligt SMS). Men skickar du meddelanden till andra Signal-användare så krypteras dina meddelanden automatiskt och skickas över Internet. Signal erbjuder också en rad andra funktioner såsom att även kryptera lagringen av vanliga SMS i din telefon och erbjuder lösenordsskydd för att öppna appen.

Signal är den givna ersättaren till din telefons inbyggda SMS-app/hanterare. Även om den är lättanvänd så framstår dock Telegram som ett mer populärt alternativ och modern app för ”gratismeddelanden” likt Whatsapp med en klart större spridning i världen, varför de två (Signal + Telegram) kompletterar varandra bra.

Läs även IDG:s guide för att komma igång med Signal.

Telegram och Signal slår Whatsapp i oberoende test
Electronic Frontier Foundation, EFF, som arbetar för yttrandefrihet, insyn och integritet i den digitala världen har betygsatt olika program och appar för kommunikation och meddelandehantering efter hur säkra de egentligen är efter en lång rad kriterier. Whatsapp lever bara upp till två av de sju kriterierna man satt upp på skalan som handlar om hur kryptering hanteras, vilken insyn som ges i programvaran osv. Telegram uppfyller fyra av de sju punkterna och Signal får full pott med sju av sju uppfyllda kriterier (efter testet har TextSecure bytt namn till Signal). En annan läsvärd guide har Comparitech publicerat.

Jämförelse ifrån eff.org. Klicka för fullskärm
Jämförelse ifrån eff.org. Klicka för fullskärm

Utöver detta faktum ska man tillägga att Whatsapp ägs av amerikanska Facebook vars säte är USA och som avslöjats samarbeta med NSA och till dessa utlämnat användares privatliv till schablonmässig övervakning och kartläggning. Eftersom det helt saknas insyn in Whatsapps uppbyggnad är risken och även intresset stort för att det ska ha byggts in bakdörrar som gör det enkelt för bland andra myndigheter att läsa dina meddelanden.

Då Telegram och Signal delvis har lite olika funktioner och riktar in sig på lika olika klientel får vi kalla Telegram för det bästa och säkraste alternativet bland de populära ”gratismeddelande”-apparna bland konkurrenter som Whatsapp och Viber, medan Signal tar hem priset som den bästa ersättaren till din telefons vanliga SMS-hanterare och den i särklass säkraste appen för privata meddelanden via mobiler om båda parter använder sig av appen i sin kommunikation.

Så knuffa bort storebror från din telefon och ta ett stort kliv mot större frihet och integritet!

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se


Telegrams fördelar över Whatsapp:

 • Helt gratis - byggd på öppen källkod
 • Lika snygg och användarvänlig, men snabbare
 • Mer privat - dina meddelande sparas inte i USA och läses av myndigheter
 • Säkrare - drivs av ideell organisation och har stark kryptering
 • Synka meddelanden mellan dina enheter
 • Har stöd för surfplattor, Windows, OS X, Linux med fler

 

Hemsida: telegram.org

Signals fördelar:

 • Helt gratis - byggd på öppen källkod
 • Lagrar inte dina meddelanden någonstans på Internet
 • Ersätter din telefons sms-app om du så önskar
 • Krypterar även lagringen av dina vanliga sms i din telefon
 • Erbjuder den säkraste lösningen för privata meddelanden på mobiltelefoner på marknaden
 • Erbjuder särskilt lösenordsskydd för tillgång till dina meddelanden

 

Hemsida: openwhispersystems.orgLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.