Finländska diplomater Pegasus-hackade

publicerad 5 februari 2022
- av Markus Andersson

Finlands utrikesministerium bekräftar att flera av landets diplomater blivit utsatta för cyberspionage genom det israeliska företaget NSO Groups spionprogram Pegasus. Det är diplomater på uppdrag utomlands som drabbats av attackerna, vem som beordrat dem är oklart.

På sin hemsida medger utrikesministeriet att man tillsammans med andra finska myndigheter utrett spionaget med start hösten 2021 och fram tills alldeles nyligen. Man påstår också att cyberspionaget inte längre pågår.

Finländska diplomater har utsatts för cyberspionage genom företaget NSO Groups spionprogram Pegasus, som fått mycket publicitet under den senaste tiden. Det är ett mycket avancerat sabotageprogram, som kan installeras på iOS- och Android-telefoner utan att användaren märker det eller gör någonting. Spionprogrammet gör det möjligt att utnyttja information och egenskaper i telefonen”, skriver man.

Exakt vilken information förövarna kommit över är oklart, Utrikesministeriet menar att enbart information med den lägsta säkerhetsklassen (4), behandlas över telefon.

Det är dock skäl att notera att även om informationen inte är hemligstämplad, kan både informationen och källan vara något som yttras i förtroende mellan diplomater”, tillägger man.

Det är heller inte första gången det israeliska spionprogrammet använts för att spionera på politiska mål. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur såväl israeliska dissidenter, människorättsaktivister, journalister och palestinska aktivister blivit kartlagda och avlyssnade med programmet.

NSO Group hävdar själva att man har för avsikt att samarbeta i kommande utredningar och hävdar att man kommer att agera om det visar sig att någon av företagets kunder använt produkten på ett icke godkänt sätt.

Om och när missbruk av en av våra kunder upptäcks så kommer vi att vidta omedelbara åtgärder vilket inkluderar att avsluta kundens system och kontrakt”, påstår man i ett uttalande.

Spionprogrammet kan bland annat sätta på användares mobilkamera utan att denne är medveten om det samt i hemlighet samla in all data som finns på telefonen. Företaget har också svartlistats av amerikanska myndigheter med motiveringen att NSO Group ”gör det möjligt för främmande regeringar att utöva transnationellt förtryck”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!