Sydkoreas massövervakning ska kartlägga “coronaförbrytare”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 14 december 2021
- av Isac Boman

Sydkorea kommer snart att lansera ett ”pilotprojekt” där man med hjälp av artificiell intelligens, teknik för ansiktsigenkänning och tusentals övervakningskameror ska kontrollera sin befolkning, spåra smittspridningen och se till att medborgarna bär ansiktsmasker.

Den statsfinansierade övervakningen ska först implementeras i staden Bucheon – en av Sydkoreas mest tätbefolkade städer och förväntas vara på plats redan i januari.

Systemet använder AI-algoritmer och ansiktsigenkänningsteknologi för att analysera övervakningsfilmer från fler än 10 820 CCTV-kameror och ska användas för att ”spåra” påstått infekterade personers rörelsemönster, alla de har haft kontakt med och huruvida medborgarna bär ansiktsmasker eller inte.

Under coronarepressionen har regeringar runt om i världen börjat använda ny och kontroversiell teknologi och i många fall luckrat upp eller förändrat sin lagstiftning så att ansiktsigenkänningsteknologin ska kunna användas för att kartlägga påstådda coronasmittade medborgare, skriver Reuters.

En tjänstemän i Bucheon säger till nyhetsbyrån att övervakningssystemet kommer att kunna ”avlasta” de människor som redan är anställda för att kartlägga smittade i staden och att övervakningsarbetet kommer att bli mer effektivt och pricksäkert.

Det kan nämnas att Sydkorea redan nu har ett högteknologiskt övervakningssystem och att man samlar in data från medborgarnas kortköp, var mobiltelefoner befinner sig och övervakningsbilder från uppsatta kameror. Med det nya systemet kan man dock automatisera övervakningen och minska den mänskliga inblandningen.

– Ibland tar det timmar att analysera en enda övervakningsfilm. Visuell igenkänningsteknologi möjliggör att den analysen sker på ett ögonblick, säger Bucheons borgmästare Jang Deog-cheon.

Ett annat skäl till att den nya massövervakningen ska införas är att covid-smittade patienter anklagas för att ljuga om sina aktiviteter och var de befunnit sig, hävdar man.

Det nya systemet kan övervaka tio personer på lika många minuter och det är ännu oklart om den nya övervakningsteknologin kommer att införas i hela Sydkorea framöver.

Människorättsaktivister och organisationer är djupt kritiska till den väg Sydkorea valt och man menar att Sydkorea håller på att förvandlas till ett totalitärt övervakningssamhälle där medborgarnas hela liv kartläggs.

– Det är helt fel att övervaka och kontrollera allmänheten via övervakningskameror genom att använda skattebetalarnas pengar och utan allmänhetens godkännande, konstaterar Park Dae-chul från oppositionspartiet People Power Party.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!