Försvaret rustar för cyberkrigföring

publicerad 7 mars 2019

Inom ett år skall Försvarsmakten ha en färdig fullskalig övningsanläggning för att kunna öva cyberkrigföring. Det rapporterar SVT. Tanken är att man skall kunna attackera fiendens IT-system. Traditionellt består försvaret av tre grenar: armén, flygvapnet och marinen. Nu blir den fjärde grenen allt viktigare – den skall kunna föra krig med hjälp av datorer.

Cyberoperationer har använts tidigare, bland annat i Ukraina där elnätet 2016 slogs ut för 250.000 invånare. Då pekades ryska hackare ut som ansvariga.

I Iran gjorde 2010 en skadlig kod att en femtedel av de centrifuger som landet använde för att anrika uran förstördes. I efterhand har Israel och USA pekats ut som ansvariga.

Planeringen i Sverige har pågått i flera år och nu skall det svenska försvaret utveckla en offensiv cyberförmåga för att till exempel kunna ta sig in och manipulera eller lamslå delar av fientliga IT-system. Inom ett år kommer Försvaret att ha en färdig fullskalig övningsanläggning för cyberkrigföring, en så kallad cyber-range.

Det råder politisk enighet om att låta Försvarsmakten öva anfall mot andra länder med hjälp av datorer. Enligt uppgift är försvarsberedningens politiker överens. Försvarsmakten skall kunna genomföra offensiva cyberangrepp. Det slår beredningen fast i den rapport som skall presenteras senare i vår och som ligger till grund för regeringens försvarspolitik.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!