IT/Övervakning

EU-medborgare har inte rätt att bli glömda globalt i sökmotorer

EU-domstolen går på Googles linje och beslutar att internetjätten bara behöver ta bort sökresultat från europeiska webbsidor. Någon rätt att bli glömd på internet i hela världen existerar inte, resonerar man.

2014 bestämde domstolen att medborgare inom EU har rätt att få sökträffar som handlar om dem själva borttagna. Den franska dataskyddsmyndigheten CNIL tolkade det som att denna rätt gäller även globalt och bötfällde Google på 100 000 euro, skriver Sweclockers.
Google höll dock inte med och överklagade med argumentationen att det måste finnas balans mellan den personliga integriteten och allmänintresset. I den nya domen går EU-domstolen på företagets linje och bestämmer att bara sökresultat från webbsidor baserade i Europa behöver tas bort vid förfrågan. Beslutet går inte att överklaga.

Det framkommer också att det blir Googles ansvar att tolka och bestämma hur allvarligt ett enskilt sökresultat är för den individ som det handlar om. Innehållet, tiden som gått sedan publicering, hur personen påverkats, hur personen betett sig och allmänintresset ska tillsammans avgöra huruvida ett sökresultat ska vara kvar eller inte.

Google rekommenderas exempelvis att ta bort länkar från sökningar om kriminalfall och fallande domar om det inte längre bedöms finnas ett aktuellt allmänintresse. Sedan det möjliggjordes för medborgare i EU att få sina sökresultat raderade så har Google fått in över 845 000 förfrågningar angående mer än 3,3 miljoner sökresultat.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!