MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

EU-medborgare har inte rätt att bli glömda globalt i sökmotorer

publicerad 26 september 2019
- av Markus Andersson

EU-domstolen går på Googles linje och beslutar att internetjätten bara behöver ta bort sökresultat från europeiska webbsidor. Någon rätt att bli glömd på internet i hela världen existerar inte, resonerar man.

2014 bestämde domstolen att medborgare inom EU har rätt att få sökträffar som handlar om dem själva borttagna. Den franska dataskyddsmyndigheten CNIL tolkade det som att denna rätt gäller även globalt och bötfällde Google på 100 000 euro, skriver Sweclockers.

Google höll dock inte med och överklagade med argumentationen att det måste finnas balans mellan den personliga integriteten och allmänintresset. I den nya domen går EU-domstolen på företagets linje och bestämmer att bara sökresultat från webbsidor baserade i Europa behöver tas bort vid förfrågan. Beslutet går inte att överklaga.

Det framkommer också att det blir Googles ansvar att tolka och bestämma hur allvarligt ett enskilt sökresultat är för den individ som det handlar om. Innehållet, tiden som gått sedan publicering, hur personen påverkats, hur personen betett sig och allmänintresset ska tillsammans avgöra huruvida ett sökresultat ska vara kvar eller inte.

Google rekommenderas exempelvis att ta bort länkar från sökningar om kriminalfall och fallande domar om det inte längre bedöms finnas ett aktuellt allmänintresse. Sedan det möjliggjordes för medborgare i EU att få sina sökresultat raderade så har Google fått in över 845 000 förfrågningar angående mer än 3,3 miljoner sökresultat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend