Nytt system visar hur techjättar manipulerar väljare

publicerad 5 december 2023
- av Sofie Persson
Dr. Robert Epsteins nya webbplats ska ställa techbolagen till svars inför allmänheten.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanske psykologiforskaren Dr. Robert Epstein lanserar webbplatsen Americas Digital Shield som i realtid övervakar och åskådliggör hur techjättar som Google och Microsoft manipulerar innehåll för att påverka röster i nästa års presidentval.

Dr. Epstein har tidigare undersökt hur amerikanska techjättar påverkade det amerikanska valet 2020, där han visade att bland andra Google manipulerat sökresultat i syfte att hjälpa demokraterna till seger. Detta sker genom att i sökresultat och sociala mediaflöden främja innehåll som stödjer demokraterna och där man även uppmanat enbart demokratiska anhängare att gå och rösta.

Nu släpper den Harvardutbildade psykologen en instrumentpanel som i realtid övervakar och åskådliggör hur Google, Bing och Yahoo manipulerar onlineinnehåll för att påverka röster. Resultaten väcker enligt Dr. Epstein en djup oro över den demokratiska processens integritet.

Om vi inte stoppar dem kommer Google ensamt att kunna flytta mellan 6,4 och 25,5 miljoner röster i presidentvalet 2024, säger Dr. Epstein i ett pressmeddelande.

Dr. Epsteins resultat baseras på ett övervakningssystem som hans forskargrupp har utvecklat sedan 2016. Det spårar så kallade “efemära upplevelser”, det vill säga kortlivat innehåll på nätet – innehåll som kan förändra uppfattningar och beteenden innan det försvinner spårlöst.

Sådant innehåll inkluderar sökresultat, nyhetsflöden, videorekommendationer och annat tillfälligt onlineinnehåll, innehåll som normalt försvinner för alltid men som nu alltså bevaras, arkiveras och analyseras av den “digitala sköld” Epstein och hans team skapat.

“Teknikföretagen får stå till svars”

Enligt Dr. Epstein är dessa manipulationer tillräckligt kraftfulla för att med 80 procents sannolikhet ändra röstpreferenser hos väljare efter endast en exponering, med potential att påverka miljontals röster. Övervakningssystemet är det första i sitt slag och samlar in verklig data dygnet runt hos en politiskt balanserad grupp av tiotusentals registrerade väljare i alla USA:s 50 delstater.

I skrivande stund har den sofistikerade tekniken bakom Americas Digital Shield fångat mer än 64 miljoner efemära upplevelser – innehåll som i annat fall hade varit förlorat för alltid.

Det här systemet är hur vi, för första gången någonsin, äntligen har fått de stora teknikföretagen att stå till svars inför allmänheten, säger Dr. Epstein. Vi vet från ett mindre system som vi inrättade 2020 att när dessa företag vet att de övervakas så backar de.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!