WHO:s reseavrådan sågas: ”En konstig åtgärd”

Pandemiöverdrifterna

publicerad 1 december 2021
- av Redaktionen
Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi, är kritisk till världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation att alla som är äldre än 60 år bör ställa in utlandsresor på grund av den påstådda spridningen av den så kallade “omikronvarianten”.

Efter den påstådda spridningen av virusvarianten omikron uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) återigen ovaccinerade personer i riskgrupp att skjuta upp resor till platser där viruset sprids.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, konstaterar dock att vi inte vet så mycket om omikron ännu.

 Frågan är om (reserådet) först och främst är nödvändigt eller om det ens har någon effekt – de kan inte tvinga någon att inte resa, säger han till TT.

Meningslöst att stoppa resor

Angående frågan om det redan är för sent att stoppa viruset från att spridas i världen säger Ali Mirazimi att mönstret går igen från de tidigare varianterna, att vi upptäcker dem när de redan har spridits.

 Det är en globaliserad värld. Folk reser, det kan vi inte stoppa, så viruset rör på sig. De åtgärder som är viktiga nu är att testa, hitta personerna, smittspåra och sätta in de resurserna i stället för att stänga gränser och stoppa människor från att röra på sig.

Han anser också att det är ytliga och ytterst politiska aspekter bakom förslagen som inte bottnar i varken förnuft eller vetenskap.

 Det blir en konstig åtgärd. Ibland tror jag att man vill visa att man är handlingskraftig. Att man gör saker. Utan att tänka lite. Spontant tänker jag att det här inte har någon längre effekt, säger han till nyhetsbyrån.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!