Var fjärde svensk över 6o år är ensam

publicerad 5 mars 2024
- av Sofie Persson
Sjukskrivna och arbetslösa är oftare drabbade av ensamhet än övriga.

En fjärdedel av de över 60 år lider av någon form av ensamhet, visar en ny kartläggning. Dessutom är yngre personer, individer med funktionsnedsättningar, och sjukskrivna eller arbetslösa oftare drabbade av ensamhet än övriga.

Folkhälsomyndigheten har på uppdrag av regeringen sammanställt forskning tillsammans med data för att kartlägga ofrivillig ensamhet i Sverige och identifiera sambandet mellan ensamhet och hälsa.

Cirka 26 procent i åldersgruppen 60 år och äldre uppger sig ha måttliga besvär och åtta procent att de upplever allvarliga besvär av ensamhet. Likaså är ensamhetskänslorna mer utbredda bland personer i åldersgruppen 16 till 29 år, ensamstående, individer med funktionsnedsättningar och de som är utanför arbetslivet på grund av sjukskrivning eller arbetslöshet. Bland ensamstående uppgav exempelvis hälften att man hade besvär med ensamhet, vilket går att jämföra med var femte personer som var sammanboende.

Depression och självmordstankar

Kartläggningen belyser även flera riskfaktorer kopplade till ensamhet, inklusive ökad risk för depression, ångest och självmordstankar. Dessutom konstateras att ensamhet ökar risken för dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar.

Både forskning och svenska undersökningar visar på det tydliga sambandet mellan ensamhet och ohälsa. Till exempel kan långvarig ensamhet bidra till depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är oroande, och viktigt att försöka ändra på, säger Hillevi Busch, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Kartläggningen har utförts i samarbete med Socialstyrelsen och presenterar resultat från svenska undersökningar, internationell forskning och en beskrivning av insatser från myndigheter, regioner, kommuner och ideella organisationer.

Fakta: Ensamhet

Forskningen identifierar tre olika former av ensamhet. Social ensamhet relaterar till att ha ett begränsat socialt nätverk. Emotionell ensamhet betonar bristen på någon att dela innersta tankar och känslor med, även om man har ett socialt nätverk. Existentiell ensamhet innebär en djupare känsla av avskildhet och att vara oförstådd, där individen kan känna sig helt isolerad och utan möjlighet att bli förstådd av någon.

Social ensamhet är den form av ensamhet man forskat mest om.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!