Utredning: ”Gör det lättare att vaccinera barn vid framtida pandemier”

publicerad 17 november 2023
- av Sofie Persson
Utredare Anders W Jonsson vill att barn ska vaccineras mycket tidigare framöver.

Covidvaccineringen har överlag fungerat bra i Sverige, åtminstone enligt utredaren Anders W Jonsson. Däremot föreslås att regeringen tittar på möjligheter att förändra bland annat föräldrabalken, så att fler barn lättare och snabbare kan injiceras med vaccinen nästa gång Sverige drabbas av en “pandemi”.

Under torsdagen tog socialminister Jakob Forssmed (KD) emot utredningen om utvärdering av genomförandet av vaccinering mot covid-19 i Sverige. Den uttalade förhoppningen med utredningen är enligt ministern att vid nästa “pandemi” kunna rädda fler liv än under covid-19. I utredningen når man också slutsatsen att det övergripande helhetsintrycket är att den senaste massvaccinationskampanjen fungerat väl där man gemensamt agerat tillsammans med EU.

Det här har fungerat bra i Sverige. Den väg Sverige valde för att få tillgång till vaccin, nämligen ett gemensamt agerande i EU, har visat sig fungera väldigt väl, säger Jonsson vid torsdagens pressträff.

Däremot har man identifierat några områden som man anser att det finns ett behov att vidareutveckla för att lättare kunna hantera framtida kriser.

–  Det är ingen tvekan om att det kommer att hända igen, oavsett om ett år eller om elva år, påstår utredaren.

Utredaren Anders W Jonsson och socialminister Jacob Forssmed under pressträff. Foto: faksimil/Regeringen

Vill ignorera patientlagen

Även om regionerna överlag kunnat utöka vaccinationskapaciteten har det i vissa fall varit en utmaning att uppnå en jämn täckning. Exempelvis har graden av covidvaccination varit lägre inom några av riskgrupperna, som exempelvis psykiskt sjuka medborgare. Den har även varit låg inom hemtjänsttagarna samt vissa kategorier av vård- och omsorgspersonal.

I patientlagen står att en patient har rätt att välja läkemedel själv, något som blev problematiskt under covidvaccineringen eftersom det fanns flera ”likvärdiga” vaccin att välja mellan, men däremot inte kapacitet att låta patienten själv välja.

Här bör man göra en lagändring, att i händelse av pandemi och vaccination, då gäller inte det i patientlagen.

Förändra föräldrabalken

Vidare hävdar man att det fanns problematik kring elevhälsan och covidvaccin. För att ett barn ska vaccineras ska båda föräldrarna skriva på en blankett, enligt föräldrabalken. Enligt skolorna och skolsköterskorna gjorde detta att det kunde ta tid innan båda föräldrarna godkände barnets covidvaccinering. I utredningen föreslår man därför att regeringen tittar på om det i framtiden går att göra ändringar i föräldrabalken kring dessa regler för framtida pandemisituationer.

Det här måste man fundera igenom så man kan ha en enklare hantering, säger Jonsson. Men där kommer man in i föräldrabalken så det var lite för komplicerat för vår utredning att gå in på.

Enligt socialministern ska däremot vaccinering fortsätta vara valfritt och man ska ha rätt att avstå, men han påpekar dock att det är ett “klokt beslut” att ta covidvaccin om man är i en riskgrupp. När skattefinansierade SVT frågade hur många sprutor han själv tagit svarade Forssmed att han får återkomma med ett svar, men indikerar att han kan räkna dem på en hand.

–  Jag får återkomma i den frågan, svarade socialministern.

Regeringen kommer nu att analysera utredningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!