Komikern Christoffer Nyqvist: “Covidvaccinet förstörde mitt liv”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 30 mars 2024
- av Sofie Persson
Christoffer Nyqvist berättar öppet om sina hjärtproblem efter covidvaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Artikeln publicerades ursprungligen den 25 mars 2022.


Christoffer Nyqvist hade just slagit igenom som komiker. Efter sin andra dos covidvaccin började han dock må konstant illa och valde att besöka en vårdcentral när han började uppleva bröstsmärtor, där han diagnosticerades med allvarliga hjärtproblem.

Jag har mycket sjukdomsångest. Jag har aldrig varit med om att något förstört mitt liv tidigare, berättar han i podden Arkiv Samtal.

Det visade sig att Nyqvist hade fått både hjärtsäcksinflammation och hjärtmuskelinflammation som följd av covidvaccinet. Vårdcentralen anmälde det som vaccinbiverkning, bland annat eftersom flera har fått liknande inflammationer efter att ha tagit covidvaccin, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om.

På EKG:et såg man att det var något fel på hjärtat, berättar han i podden Arkiv Samtal som drivs av komikern och rapparen Simon Gärdenfors.

Nyqvist utreds även för Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom (POTS), som kan kännetecknas av hjärtklappning, yrsel, obehag och andra symtom under de första minuterna efter uppresning till stående från sittande eller liggande ställning. Detta har gjort att han får fler svårigheter i vardagen och bland annat har det blivit svårt att träna stående.

Jag har fått börja träna liggande. Jag har köpt en träningscykel som bara har pedaler, så man kan ligga ner, säger han.

Det gör också att han kan känna sig väldigt matt och nästan febrig under dagarna. Läkarna vet inte om den höga hjärtfrekvensen kommer att gå över eller om det är kroniskt.

Komikern beskriver sjukdomsförloppet som någonting som påverkat hans liv väldigt mycket och att det även har påverkat honom psykiskt.

Jag har mycket sjukdomsångest. Jag har aldrig varit med om att något förstört mitt liv tidigare, berättar han.

Även om han inte upplevt konkreta självmordstankar kring sin sjukdom menar han att det kändes mörkt när det var som värst.

När jag var som mest sjuk de första två månaderna kände jag att antingen vill jag bli frisk eller så vill jag bort.

Trots allt som Nyqvist gått igenom har det inte gjort honom till en principiell ”antivaxxare”, men konstaterar att han själv blivit skärrad av det inträffade och inte skulle vilja ta några ytterligare injektioner.

Jag skulle inte ta ett vaccin igen, säger han.

Nyqvist kämpar nu för att komma tillbaka fullt ut på stand-up scenen och känner att han trots sin sjukdom är på god väg.

Första gången jag giggade efter sjukdomen var i Växjö, då fick jag jätteont i hjärtat. Men sedan testade jag mina vingar igen i Gävle och då gick det bra, avslutar han.

Om Christoffer Nyqvist

Började med komik redan som 17-åring och har uppträtt på standupklubbar i hela Sverige. 2019 gjorde han succé i tv-programmet ”Släng dig i Brunnen” där Christoffers standup hittade hem hos den stora publiken. 2020 nominerades han även som ”Årets nykomling” på Svenska standupgalan.

Källa: All Things Live

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!