Nu går regeringen emot Folkhälsomyndigheten – vägrar höja maxtaket för folksamlingar

Coronarepressionen

publicerad 28 september 2020
- av Isac Boman
Socialminister Lena Hallengren på mingel i Almedalen.

Statsepidemiologen Anders Tegnell  och Folkhälsomyndigheten anser att Sverige inte riskerar någon ökad smittspridning genom att höja 50-personersgränsen vid sammankomster till 500 personer. Ändå väljer regeringen att gå emot rekommendationerna och håller fast vid sina hårdare repressionsåtgärder.

– Kan man öka gränsen med de här väldigt strikta regelverken vi pekar på, med sittplatser och ordning och reda vid in- och utgångar till exempel, så ska det inte behöva öka risken väsentligt, säger Anders Tegnell till Göteborgsposten.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) är dock inte intresserade av att höja 50-personersgränsen och motiverar fortsatt hårda restriktioner med att nya fall av covid-19 har upptäckts den senaste veckan.

– Beslutet har inte fattats i dag och det har sin grund i den smittspridning vi just nu ser. Den är inte brant eller exponentiell. I det remissvar vi fick av Folkhälsomyndigheten, som definierade antal och sittande, var under förutsättningen att smittspridningen var låg. Vi tycker att vi är i ett läge just nu där vi inte vet vart det tar vägen, hävdar Hallengren.

Det är mer än en månad sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderade att folksamlingarnas maxgräns sattes till 500 personer och sedan dess har även kunnat konstateras den så kallade pandemin i praktiken är över och att Sverige i nuläget inte har en överdödlighet – utan tvärtom en underdödlighet. Trots detta vägrar regeringen att höja gränsen och fortfarande tillåts bara sammankomster på 50 människor.

Istället för att minska repressionen finns nu risken att de istället skärps ytterligare mot att sammankomsternas maxstorlek begränsas ännu mer eller att de helt förbjuds.

– Skulle vi få en dramatiskt ökad smittspridning kommer vi naturligtvis, i dialog med Folkhälsomyndigheten, titta över ytterligare åtgärder. Det kan till exempel vara att man försöker minska större sammankomster ytterligare och håller nere på det, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i Västra Götaland.

Ytterligare förslag på repressiva åtgärder mot medborgarna är att anhöriga till bekräftat smittade kan komma att tvingas till hemkarantän eller isolering, även om de själva inte är sjuka.

I konventionell massmedia varnas nu för en andra våg av smittan som man menar ska slå lika hårt eller hårdare som den första i våras. Anders Tegnell tror dock inte på något sådant prat och menar att vi idag är mycket bättre förberedda och att Sverige bör kunna ”ligga kvar på en hyfsat låg nivå”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!