Coronarepressionen

Stockholm kan införa ”familjekarantän”

Region Stockholm kan tänka sig att införa "familjekarantän".

Familjemedlemmar till personer som smittats av coronaviruset kan bli tvingade till karantän i Sverige. I praktiken innebär det att hela hushållet tvingas stanna hemma och isolera sig om någon blir sjuk – en restriktion som kan bli verklighet mycket snart.

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm säger att åtgärden på allvar övervägs som ett alternativ för att ”begränsa smittspridningen” i regionen. Detta efter att man hävdar att den minskande trenden av nya smittofall har brutits och att smittan nu ökar igen.
– Det som bland annat diskuteras är hemisolering av hushållskontakter, säger Björn Eriksson i tisdagens sändning av Aktuellt.

Eriksson vill inte svara på när restriktioner av denna typ kan komma att införas – men han bekräftar att det kan ske mycket snart.

– Det beror på hur smittspridningen utvecklar sig. Men bestämmer vi oss för det, då kan det gå ganska fort.

Enligt Region Stockholm visade 1,3 procent av de testade positiva resultat under vecka 37, jämfört med 2,2 procent under vecka 38. Trots att siffrorna fortsatt är mycket låga så överväger man nu alltså att öka repressionen ytterligare och ta till drastiska och integritetskränkande åtgärder mot stockholmarna.

– Jag själv är oroad för en andra våg – nu gäller det att vi tar i ännu mer, så vi slipper restriktioner, säger Eriksson.

Huruvida familjemedlemmar till smittade kan komma att behöva isolera sig under 14 dagar som i flera andra europeiska länder, eller om tvångskarantänen ska gälla betydligt längre än så, är i dagsläget oklart.

 

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!