Mer överstatlighet och mindre självbestämmande i nästa generations EU

publicerad 5 juni 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Kommissionen vill att EU tar nya steg mot att bli en federation, där medlemsländerna inte längre ska få styra över varken migrationspolitik eller sin ekonomiska politik. Samtidigt ska nya EU-skatter tillkomma, där Sverige och andra europeiska stater hårdare ska tvingas finansiera projektet.

EU-kommissionen vill bland annat upprätta en så kallad återhämtningsfond på hela 750 miljarder euro, något som SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist beskriver som ett stort steg mot en gemensam europeisk finanspolitik.

EU-kommissionens förslag med ett omfattande krispaket på nästan 8000 miljarder kronor kommer efter att medlemsländerna i egen regi lanserat många mindre paket i efterdyningarna av coronakrisen. Det gigantiska stödet på 750 miljarder euro ska finansieras med lån och skulle enligt Bergqvist kunna ”rädda” ekonomierna i Europa.
– Det mesta tyder på att vi hade bottenkänning med de enorma BNP-fallen i april, och en del indikatorer har börjat peka uppåt. En återhämtning har påbörjats och utifrån det tror jag att det här kan räcka på EU-nivå, säger han.

Bergqvist menar att EU med detta tar…Fakta: "Nästa generations EU"

I onsdags presenterade EU-kommissionen ett förslag till ett "återhämtningsinitiativ" för coronakrisens ekonomiska verkningar, under beteckningen "Nästa generations EU" (NGEU). Totalstödet, som ska lånas gemensamt av EU-länderna och ha EU-budgeten som säkerhet för lånet, ligger på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder ska erbjudas i bidrag och 250 miljarder i lån.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fördelas pengarna nationellt så att exempelvis de värst corona-drabbade länderna Italien och Spanien får en större andel - 173 miljarder euro respektive 140 miljarder euro i deras fall.

 


Liknande artiklar: