Vaccintester mot zikaviruset har inletts

publicerad 13 november 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I veckan inleddes en serie kliniska tester på Walter Reed Army Institute of Research där 75 människor utan hälsoproblem vaccinerades med ett vaccin mot zikavirus som tagits fram av forskare tidigare under året.

I första fasen så går testerna ut på att se hur säkert vaccinet är och om det effektivt klarar av att trigga igång kroppens immunförsvar. På 10 månader har den amerikanska gått från att konstatera att zikaviruset är ett hot till att producera ett vaccin som man använt på möss och apor, utvecklat detta och nu tagit fram ett vaccin som man hoppas på kan ge effekt även på människor. Att det gått ovanligt snabbt beror enligt deltagande forskare på att man haft stor erfarenhet av virus som liknar zikaviruset och har ägnat lång tid åt att studera dessa.

Efter den här vågen av tester så planerar man att ge deltagarna ett nytt vaccin som innehåller DNA som ska instruera mottagarnas celler att skapa vissa zika-proteiner i en förhoppning att kroppen då ska utveckla immunitet mot viruset.

Zikaviruset överförs via myggor och tros kunna leda till mikrocefali, alltså missbildningar på hjärnan hos foster och nyfödda barn. Man tror också att vissa allvarliga ögon- och förlamningssjukdomar kan bero på viruset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!