Unga ”vegetarianer” äter kött ibland

publicerad 29 januari 2018

Ungdomar och unga vuxna som identifierar sig som vegetarianer äter ibland kött, enligt en undersökning från Ungdomsbarometern.

Av 23 000 intervjuade ungdomar mellan 15 och 24 år identifierar sig 9 procent som vegetarianer. 2009 var siffran 3 procent. Att identifiera sig som vegetarian är betydligt vanligare bland flickor och kvinnor, 14 procent, än bland pojkar och män, 4 procent. Men begreppet vegetarian verkar ha ändrat innebörd: var femte som identifierar sig som vegetarian äter nämligen kött ibland.

– Mat är den tydligaste identitetsmarkören för unga nu. Värdeord som är associerade med att vara vegetarian är så pass centrala för många unga att man upplever sig vara ”vegetarian” utan att de facto vara det, säger Lovisa Sterner, livsstilsexpert hos Ungdomsbarometern.


Annonser:


Att välja bort livsmedel verkar vara en trend bland unga. I svaren kan man se att light-produkter, palmolja, sötningsmedel, tillsatser/E-nummer, vanligt socker samt laktos är det som flest personer väljer att inte äta.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.