Unga “vegetarianer” äter kött ibland

publicerad 29 januari 2018

Ungdomar och unga vuxna som identifierar sig som vegetarianer äter ibland kött, enligt en undersökning från Ungdomsbarometern.

Av 23 000 intervjuade ungdomar mellan 15 och 24 år identifierar sig 9 procent som vegetarianer. 2009 var siffran 3 procent. Att identifiera sig som vegetarian är betydligt vanligare bland flickor och kvinnor, 14 procent, än bland pojkar och män, 4 procent. Men begreppet vegetarian verkar ha ändrat innebörd: var femte som identifierar sig som vegetarian äter nämligen kött ibland.

– Mat är den tydligaste identitetsmarkören för unga nu. Värdeord som är associerade med att vara vegetarian är så pass centrala för många unga att man upplever sig vara “vegetarian” utan att de facto vara det, säger Lovisa Sterner, livsstilsexpert hos Ungdomsbarometern.
Att välja bort livsmedel verkar vara en trend bland unga. I svaren kan man se att light-produkter, palmolja, sötningsmedel, tillsatser/E-nummer, vanligt socker samt laktos är det som flest personer väljer att inte äta.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!