Staten förhandlar om kritiserat svininfluensavaccin

publicerad 28 april 2016
Pandemrix var det vaccin som användes mot svininfluensan

Folkhälsomyndigheten har beslutat att eventuellt köpa in ett vaccin, liknande det som användes i Sverige under svininfluensan 2009, trots att vaccinet kan ge upphov till narkolepsi.

För sex år sedan massvaccinerades svenskarna med det av GlaxoSmithKline-tillverkade Pandemrixvaccinet. Efteråt framkom det att ett hundratal vaccinerade svenskar drabbats av sömnsjukdomen narkolepsi.

Trots fallen av narkolepsi väljer nu Folkhälsomyndigheten att skriva avtal om ett prototypvaccin som liknar Pandemrix. Det innebär att om Sverige drabbas av en epidemi så kommer staten automatiskt att köpa in vaccinet.


Annonser:


Läkemedelsverket är kritiska mot att Folkhälsomyndigheten eventuellt ska köpa in prototypvaccinet:

Vi har rekommenderat att man inte använder ett vaccin som är baserat på samma prototypvaccin som Pandemrix i de grupper där man har identifierat en ökad risk för narkolepsi, det vill säga framför allt barn och ungdomar, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till TT.

Folkhälsomyndigheten försvarar sig med att hävda att prototypvaccinet är godkänt av den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Folkhälsomyndigheten har skrivit avtal med vaccintillverkarna GlaxoSmithKline och Seqirus. Avtalet gäller i fyra års tid och skulle uppgå till en sammanlagd kostnad på 340 miljoner kronor.

Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning från Novus som SVT beställt visar det sig att endast 2 av 10 svenskar skulle kunna tänka sig att vaccinera sig med samma vaccin som användes under svininfluensan, det vill säga Pandemrix.

 

Artikeln har rättats
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.