Hälsa

Ryssland godkänner kritiserat vaccin

Rysslands hälsominister Michail Murasjko med president Putin till vänster.

Rysslands president Vladimir Putin har nu godkänt det kontroversiella vaccinet Sputnik V som riktar sig mot coronavirus. Kritiker menar samtidigt att det inte är säkert eftersom det har inte genomgått storskaliga tester på människor. En av Putins döttrar rapporteras dock redan ha låtit sig vaccineras.

Ryssland vill snabba på processen och producera vaccinet i stor skala för att kunna massvaccinera befolkningen så snart som möjligt. Vaccinet Sputnik V, som tagits fram vid Gamaleja-institutet i Moskva, planeras att marknadsföras och säljas utanför Rysslands gränser och i skrivande stund rapporteras att man har avtal att leverera det till 20 olika länder.
Viruset har testats på människor under två månaders tid, men man planerar att hoppa över den så kallade "fas 3" i vaccintestningen. Detta har mött stark kritik från experter som menar att den ryska strategin är oetisk och till och med farlig och i första hand handlar om att vinna internationell prestige. Även den i övrigt vaccinförespråkande organisationen WHO avråder från att massproducera vaccin innan det genomgått fas 3, som vanligtvis tar flera månader att genomföra.

Ryssland är ett av de länder som noterat flest Covid-19-fall med 900 000 - det fjärde högsta antalet i världen. Dödsfallen i nuläget räknats till 15 000. Från ryskt håll räknar man med att läkare, vårdpersonal och lärare kommer att erbjudas vaccinet i augusti eller september, medan resten av befolkningen beräknas komma att få tillgång till det i januari 2021. Vaccinationen planeras att vara frivillig.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!