Komjölk innehåller mer protein och essentiella aminosyror jämfört med växtbaserade alternativ, visar en dansk studie. Komjölk har dessutom en lägre sockerhalt.
I studien, som publicerats i Food Research International, har forskare från Köpenhamns universitet analyserat två typer av komjölk och tio typer av olika växtbaserade drycker som ska fungera som alternativ till vanlig mjölk. De växtbaserade dryckerna inkluderade sex havredrycker, en sojadryck, en risdryck, en mandeldryck och en dryck gjord på en blandning av soja, ris, mandel och havre.
Samtliga drycker i studien hade genomgått en ultrahög temperaturbehandling (UHT), där produkten värms upp tillräckligt för att döda alla bakterier. Denna metod gör att produkterna kan förvaras oöppnade i rumstemperatur. Komjölk genomgår dock ofta lågpastörisering, där den hettas upp vid lägre temperaturer. Eftersom växtbaserade drycker vanligtvis behandlas med UHT, valde forskarna att jämföra produkter med samma typ av värmebehandling.
Mer protein
Den testade komjölken innehöll 3,4 gram protein per liter, medan åtta av de tio undersökta växtbaserade dryckerna endast innehöll mellan 0,4 och 1,1 gram protein per liter.
Alla växtbaserade drycker hade också ett lägre innehåll av essentiella aminosyror jämfört med komjölk. Dessutom innehöll sju av tio växtbaserade drycker mer socker än komjölk.
– Sammantaget innehåller växtbaserade drycker betydligt mindre protein och vissa av dem innehåller också mer socker än komjölk, säger Marianne Nissen Lund, professor vid institutionen för livsmedelsvetenskap och huvudförfattare till studien, till danska statskanalen DR.
När livsmedel som innehåller protein och socker utsätts för värme uppstår en kemisk reaktion som kallas maillardreaktionen eller maillardeffekten. Det är den som gör att nybakat bröd luktar gott eller att stekytan på en köttbit får extra smak, enligt forskarna. Samtidigt omvandlas några av de essentiella aminosyrorna i den processen.
– På så sätt sker en tydlig förlust av näringsämnen, säger Nissen Lund.
Ingen bra näringskälla
Nissen Lund rekommenderar konsumenter att i allmänhet välja mindre processade produkter för att gynna både miljö och hälsa. Hon understryker dock att man inte bedömer växtbaserade mjölksubstitut som ohälsosamma, men betonar vikten av en balanserad kost.
– Om man ser till att äta en balanserad kost är min bedömning att det inte är problematiskt att dricka de här växtbaserade dryckerna. Man ska bara inte tro att det är en källa till bra näring.