Ökad sköldkörtelcancer kan ha samband med mobilstrålning

publicerad 20 oktober 2016
- av Markus Andersson

En ny svensk forskarstudie som publicerades i juli konstaterar en kraftig ökning av sköldkörtelcancer i Sverige. Forskarna pekar på ett möjligt samband mellan den höjda cancerförekomsten och mobilstrålning.

Forskargruppen under ledning av cancerläkaren och forskaren Lennart Hardell vid Örebro Universitetssjukhus har utifrån cancerregistret undersökt hur antalet fall av sköldkörtelcancer utvecklats i Sverige mellan 1970 och 2013. Deras vetenskapliga artikel publicerades i BMC Cancer i juli 2016.

Särskilt alarmerande ökning av sköldkörtelcancer ses bland kvinnor i åldern 20-39 år. Även i övriga nordiska länder ökar sköldkörtelcancer i alla åldrar. Ett tydligt trendbrott sker 2009.

”Våra resultat visar klart att det är framförallt den strålningskänsliga varianten (papillär typ) av sköldkörtelcancer som ökar, skriver läkar- och forskargruppen. Slutsatsen som dras är att både joniserande som icke-joniserande strålning bör utredas som bakomliggande orsak.”

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.