Läkemedelsverket stoppade utredning av HPV-vaccin – trots larm

publicerad 4 november 2015

Läkemedelsverket stoppade sin egna expert från att utreda biverkningar av det kontroversiella HPV-vaccinet Gardasil, trots starka varningssignaler. Hittills har 170 svenska flickor rapporterat allvarliga biverkningar med misstänkt samband till sprutan.

Under 2012 infördes livmoderhalscancervaccinet Gardasil i det allmänna vaccinationsprogrammet. Läkemedelsverket ville lugna ner medborgare som var oroliga för biverkningar efter svininfluensavaccinet Pandemrix genom att noggrannare följa upp indikationer på allvarliga biverkningar. Men den säkerhetsstudie som man utlovade blev aldrig av, avslöjar Kaliber i P1.

Rebecca Chandler, Läkemedelsverkets ansvariga säkerhetsexpert för Gardasil, försökte redan vintern 2014 få sjukdomen POTS klassad som misstänkt risk, för att på så sätt få fram en extra utredning om vaccinet. Sjukdomen POTS leder till kronisk trötthet och återkommande svimningar.

När Läkemedelsverket stoppade studien lämnade Rebecca Chandler en skriftlig protest mot beslutet och lämnade Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket försvarar trots detta sitt beslut att inte ta fram en säkerhetsstudie då man redan hänvisat till en studie från Karolinska Institutet. Men författarna till studien säger att slutresultaten som man kan dra av studien är begränsade.

Den tittar ju på 53 olika diagnoser. Den säger ju ingenting om andra diagnoser som vi inte har inkluderat och den säger ingenting om diagnoser som är svåra att ställa och som tar lång tid att diagnostisera, säger Lisen Arnheim-Dahlström, docent vid Karolinska Institutet, till Kaliber i P1.

I EU finns det runt 11 000 misstänkta biverkningar av Gardasil inrapporterade, varav 170 allvarliga biverkningar har inrapporterats i Sverige sedan 2012.

 

Hör hela inslaget som sändes i Kaliber:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!