Läkare: “Sveriges matkultur förstörd om tio år”

publicerad 7 mars 2024
- av Sofie Persson
Chris van Tulleken menar att skräpmatsproducenterna inte kommer att reglera sig själva.

I boken ”Vad vi äter” undersöker Chris van Tulleken vad ultraprocessad mat gör med kroppen och även hur den påverkar samhället. Han menar att livsmedelsföretagen gör det omöjligt för allmänheten att göra hälsosamma val och att de tjänar pengar på att göra människor beroende av maten.

Den brittiske läkaren menar att en stor skillnad mellan ultraprocessad mat och vanlig bearbetad mat är att den är beroendeframkallande. I boken berättar han själv om experiment han själv gjort då han under en hel månads tid endast åt sådana matprodukter.

Jag trodde att inget skulle hända med mig, jag såg det som att äta vanlig mat, säger han till Dagens Industri.

Ultraprocessad mat innebär att man till stor del dels bearbetat den, men också lagt till flera kemiska tillsatser. “Vanlig” processad mat är ofta närmare sin ursprungliga form och innehåller färre tillsatser, medan ultraprocessad mat gått igenom fler steg i fabriken och huvudsakligen är av industriellt ursprung, det vill säga onaturlig. Läkaren åt bland annat chokladflingor, smörgåsar med köttpålägg, mikrorätter och drack lightläsk.

–  Jag blev olycklig, känslig och gick upp i vikt. Mina hormonnivåer förändrades och kroppens signaler slutade fungera, jag kände mig aldrig mätt, säger läkaren.

Fetma, cancer och demens

Ultraprocessad mat kopplas till bland annat fetma, cancer, psykisk ohälsa och demens. I en nyligen publicerad studie framkom även att risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar ökar med 50 procent om man äter mycket ultraprocessad mat. Läkaren menar att livsmedelsföretagen årligen omsätter stora belopp på produkter som är beroendeframkallande och lägger enorma resurser på marknadsföring. Även i den grad att hans egen pension kommer att investeras i bolag som McDonalds och Coca-Cola.

Matindustrin har som syfte att tjäna pengar åt institutionella investerare. Det bästa sättet att göra det är att designa mat som människor ständigt vill äta.

Han medverkar även i SVT:s program Carina Bergfeldt där han förklarar att nästan all mat i Storbritannien är ultraprocessad och att det är dit Sverige är på väg.

–  Det är 60 procent av vår kost, säger han i programmet. 80 procent är vanligt för en tonåring och i Sverige är ni snart ifatt oss. Inom tio år kommer er matkultur att vara förstörd.

“Väldigt farliga”

Vidare tar han upp problemet med läsk, hur syran fräter ner tänderna och att när fosforsyran kommer ut i blodet dräneras skelettet. Det innebär att om man exempelvis dricker mycket Coca-Cola kommer man att att kissa ut sitt eget skelett, förklarar han.

Produkterna är väldigt farliga och borde ha varningstext, menar han.

Han menar att myndigheter och politiker måste bestämma vad industrin får och inte får göra, eftersom företagen inte kommer att reglera sig själva. Han förklarar också att det blivit ett samhällsproblem där åtskilliga människor som lever i fattigdom tvingas äta sådan mat eftersom man inte har råd med annat.

–  Därför ger jag aldrig några råd. Det känns väldigt elakt att säga åt dem att äta hälsosammare. Det är som att säga: “Ät guld”, säger van Tulleken.

Boken Vad vi äter – om ultraprocessad mat, vad den gör med oss och varför vi inte kan sluta äta den, släpptes på svenska i februari.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!