Italienska läkaren: Epidemin är ett krig och du måste vara förberedd

Coronavirusets spridning

publicerad 19 mars 2020
- av Markus Andersson
De italienska läkarna beskriver coronapandemin som ett krig.

Italienska läkare beskriver coronapandemin som ett krig och uppmanar andra länder att göra sitt yttersta för att begränsa smittspridningen. Samtidigt rapporterar man att allt yngre patienter vårdas på de italienska intensivvårdsavdelningarna och att man tvingas välja vilka patienter man ska rädda livet på.

Situationen i Italien är kaotisk och italienska läkare varnar nu Norge för att vara naiva. Man pekar särskilt på vikten av att alla tar ansvar för att undvika onödig social kontakt och hur detta är direkt avgörande för att vården ska kunna fortsätta fungera.

Giacomo Grasseli är chef för intensivvården på Lombardiets sjukhus i norra Italien, det område i Italien som drabbats hårdast av coronapandemin. Hans kollega smittskyddsexperten och professorn Claudio Puoti beskriver situationen som ett krigsliknande tillstånd.

– Detta är varken ett spel eller en science fiction-film. Denna epidemi är ett krig och du måste vara beredd, säger han till NRK.

Grasselli förklarar vidare att coronapandemin inte handlar om någon vanlig influensa och att ett stort antal människor kommer att dö om exempelvis 50 procent av befolkningen skulle smittas.

Vid ett webinarium som de båda läkarna deltog vid så förespråkade de betydligt striktare regler än vad som hittills satts in för att bromsa spridningen. Alternativet vore katastrof menar man. Man menar också att det är för tidigt för att säga hur dödligt viruset faktiskt är och Grasselli pekar på att allt yngre patienter är i behov av intensivvård.

– Vi har sett de senaste dagarna att de patienter som behöver intensivvård blir yngre och yngre. Vi vet inte varför. Nu får vi många patienter födda på 60- och 70-talen, även på 80-talet. De har större chanser att klara sig, men det finns allvarliga fall bland yngre patienter.

På frågan om det stämmer att italienska sjukhus måste välja vilka patienter man ska behandla och vilka man lämnar åt sitt öde så blir Grasselli irriterad och poängterar att alla läkare som arbetar med intensivvårdspatienter tvingas göra sådana här val varje dag, och inte bara under pandemier.

Läkarna medger också att den italienska vårdkapaciteten har sprängts och att medianåldern för patienter på intensivvårdsavdelningen nyligen var 63 år, vilket alltså innebär att hälften var under 63. Patienter som vårdas på grund av coronaviruset behöver också ofta stanna i upp till tre veckor eller mer.

– Under de senaste veckorna har vi behandlat 1200 patienter för covid-19 på intensivvårdsavdelningar. Vissa har dött, andra har återhämtat sig och nu finns det 900 patienter på intensivavdelningar i regionen, förklarar Grasselli.

Man hoppas dock att Italiens siffror kommer att sjunka om ett par veckor och att smittkurvan kommer att jämna ut sig. Läkarna varnar dock Norge och andra länder för att inte vara lika naiva och inse att alla ansträngningar måste sättas in för att begränsa spridningen.

– Det är som en bomb. Det är som en explosion av en sjukdom som plötsligt slår ner och som fortsätter varje dag.

Några officiella riktlinjer för vilka patienter som ska behandlas finns inte, hävdar de italienska läkarna, men man medger att man är tvungna att prioritera när resurser och utrustning saknas. Då får man utgå från ålder, förväntad livslängd och allmän hälsa.

– Föreställ dig att du har tre patienter, men bara alternativet att behandla en av dem: en 96-årig man, en 60-årig kvinna med avancerad bröstcancer och spridning, och slutligen en 40-årig kvinna utan några andra betydande sjukdomar än covid-19. Vilken av de tre patienterna väljer du? frågar sig läkaren Claudio Puoti.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!