CIA undersöker anklagelser om mutor i covid-19-utredning

Coronavirusets spridning

publicerad 19 september 2023
- av Sofie Persson
CIA hävdar att man tar anklagelserna "på största allvar".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


CIA meddelar att de utreder påståenden från en visselblåsare om att analytiker som utvärderat covid-19:s uppkomst kan ha fått mutor för att ändra sin bedömning. Enligt informationen skulle de flesta i analysgruppen ursprungligen menat att viruset kom från ett labb i Wuhan – men bytt officiell ståndpunkt i utbyte mot pengar.

Anklagelserna har framförts till myndigheten av en visselblåsare och presenterats i ett brev från de republikanska ledamöterna Brad Wenstrup och Mike Turner i USA:s representanthus.

Enligt visselblåsaren, som ska vara en CIA-officer, hade sju “multidisciplinära och erfarna tjänstemän med betydande vetenskaplig expertis” fått i uppdrag att analysera ursprunget till covid-19. Ursprungligen hade alla utom en av medlemmarna i analysgruppen lutat åt att viruset läckt från ett laboratorium, men ändrat ståndpunkt efter att de erbjudits pengar.

Sex av de sju medlemmarna i teamet ansåg att underrättelserna och vetenskapen var tillräckliga för att göra en bedömning med lågt förtroende att covid-19 härstammar från ett laboratorium i Wuhan, Kina“, står i brevet.

De två ledamöterna har begärt ut ett antal dokument om hur analysgruppen bildandes och deras kommunikation inom och utanför gruppen gällande covid-19:s ursprung, samt register över betalningar eller ekonomiska bonusar till medlemmar i teamet. Wenstrup och Turner vill ha dessa senast den 26 september.

Vi tar dessa anklagelser på största allvar och undersöker dem. Vi kommer att hålla kongressens övervakningskommittéer informerade på lämpligt sätt, säger CIA:s talesman Tammy Kupperman Thorp i ett uttalande till ABC News.

I juni sade Office of the Director of National Intelligence dock bland annat att CIA är “oförmögna” att besluta om var de tror att virusets ursprung finns, eftersom “båda hypoteserna bygger på betydande antaganden eller står inför utmaningar med motstridig rapportering”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!