Information om livräddande insatser mot Covid-19 nådde svenska myndigheter – ignorerades

publicerad 12 augusti 2020
- av Markus Andersson
Statsepidemologen Anders Tegenell var en av mottagarna av brevet. Tegnell har i ett inspelat telefonsamtal även erkänt att kolloidalt silver är mycket effektivt mot viruskroppar.

Nya Dagbladet kan avslöja att alla berörda svenska myndigheter, sjukvårdsinstanser samt politiska instanser tillgodosågs med information om livräddande insatser mot Covid-19 via National Health Federation Sweden. Dessa fokuserade främst fokus på stärkt immunförsvar samt infusionsbehandling med C- och D-vitamin och kolloidalt silver, metoder mot vilka inga hinder föreligger att behandla med. Trots detta har ingen av dessa metoder prövats i Sverige under coronakrisen varefter över 5700 människor hittills dött i Covid-19.

I en mejlbekräftelse ifrån Socialstyrelsen daterat till den 21 april bekräftar myndigheten att de mottagit informationen och att de berörda parterna därmed de facto känt till de potentiellt livräddande insatserna.

Brevet skickades ut till de berörda parterna redan i mitten på april i år innan merparten av de svenska dödsfallen relaterade till Covid-19 tagit fart.

Socialstyrelsens hänvisade endast i sitt svar till Läkemedelsverket som redan fått samma information av National Health Federation Sweden, NHFS.

I brevet från NHFS står att läsa:

Det effektivaste sättet att skydda befolkningen mot infektionssjukdomar är att bygga upp immunhälsan/immunförsvaret. Detta gäller både vid akut vård och behandling liksom prevention.

Vi kräver att nutritionell immunhälsa byggs upp bland befolkningen och vi kräver nutritionell akutbehandling mot COVID-19.

Varje dag dör det i Sverige i onödan flera dussin insjuknade patienter, och enligt flera prognoser kommer antalet dödsfall att eskalera och kan komma att bli tiotusentals avlidna i Covid-19. Därför måste livräddande insatser genast sättas in.

Vi kräver att den offentliga svenska sjukvården omedelbart börjar erbjuda svårt insjuknade Covid-19-patienter infusionsbehandling med 10-20 gram C-vitamin per dygn, D3-vitamintillskott på minst 10 000 IE per dygn, betakaroten/A-vitamin samt kolloidalt silver för dricksvattenrening samt även för oral administrering/inhalering.

Experimentell/alternativ behandling med ofarliga medel måste snarast premieras, i synnerhet då det inte finns någon konventionell behandling mot Covid-19. Observera att det enligt dom 6634-10 är fullt legalt, att använda sig av experimentell/alternativ-medicinsk behandling när inga etablerade behandlingar finns tillgängliga och när den experimentella/alternativa behandlingen är ofarlig.

Michael Zazzio, juridiskt sakkunnig på NHFS, säger till Nya Dagbladet att ansvaret för att rädda liv under den pågående coronakrisen främst legat på sjukvården, ansvariga svenska myndigheter samt regeringen, men att man undanlåtit att agera på informationen.

Trots att det finns lagstadgade krav på att brev till svenska myndigheter skall besvaras inom 14 dagar har Socialstyrelsen rättsavdelning som enda instans svarat. Bland övriga mottagare fanns också samtliga svenska sjukvårdsregioners regiondirektörer, hälso- och sjukvårdsdirektörer samt regionstyrelseordförande.

Zazzio framhåller att det enligt dom 6634-10 i Högsta förvaltningsdomstolen från 2011, är fullständigt legalt att behandla med de nutritionella ämnen/medel som föreslagits.

I brevet finns mängder med referenser till studier som stödjer de föreslagna behandlingsmetoderna.

Brevet kan läsas i sin helhet här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.