HIV-behandling från människan

publicerad 11 april 2014

Forskare vid Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne och Vaud universitetssjukhus har med hjälp av data från 1071 patienter tagit fram den första kartan över mänskligt HIV-motstånd.

Det mänskliga immunsystemet utvecklar ständigt nya metoder för att bekämpa HIV. Samtidigt muteras viruset och kommer i de
flesta fall att utveckla en form som är effektiv. I vissa fall lyckas dock immunförsvaret bromsa virusets fortplantningsförmåga, och på så sätt minska dess effekter. Genom att studera dessa förlopp hoppas forskarna kunna förstå både hur kroppen försvarar sig och virusets angreppsformer.    

– Nu har vi en databas som visar vilka mänskliga genetiska variationer som får viruset att muteras på ett visst sätt, säger Amalio Telenti, medförfattare till rapporten.

I framtiden kan det bli möjligt att ta fram behandlingar som base­rar sig på vårt naturliga försvar, men även att skräddarsy behandlingar efter patientens genetiska styrkor och svagheter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.