Forskare: Fluor är skadligt för barn

Publicerad 16 februari 2014, uppdaterad kl. 23:06

Enligt en nyligen publicerad amerikansk studie finns det ett samband mellan olika kemikalier och sjukdomar hos barn, däribland autism och ADHD.

Fluor finns bland annat i tandkräm. Foto: Thegreenj/CC-BY-SA-3.0
Fluor finns bland annat i tandkräm. Foto: Thegreenj/CC-BY-SA-3.0

Bakom studien står Philippe Grandjean från Harvard School of Public Health i Boston och Philip Landrigan från Mount Sinai School of Medicine i New York. Enligt de två forskarna har antalet kemikalier, som är vetenskapligt bevisat farliga för barn, fördubblats de senaste sju åren.

Annons:


Utöver en mängd ämnen – bly, kvicksilver, arsenik och DDT – slår också forskarna larm för fluor, som finns i tandkräm och i dricksvattnet i USA. Fluor i synnerhet har en negativ inverkan på barnets IQ och ökar risken för att de ska drabbas av autism eller ADHD, slår forskarna fast och pekar på Kina som exempel, skriver Sydney Morning Herald.

– Det enda sättet som man kan göra för att minska de giftiga föroreningarna är att säkerhetstesta befintliga och nya kemikalier innan de kommer ut på marknaden, säger Philip Landrigan.

Livsmedelsverket anser inte att låga mängder fluor är skadligt för barn och vuxna. Den uppfattningen delar också Världshälsorganisationen (WHO).

 

Källor:
Neurobehavioural effects of developmental toxicity
The Lancet Neurology

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Dagsländan

  Genom de svenska skolorna har en hel generationer av barn förgiftats av fluortanten. Klasskamrater vars föräldrar var tand/läkare eller hade kunskap om dessa gifter, slapp fluorsköljningen. De behövde inte heller fylla sina munnar med amalgam. Kommer vi att få rättelse eller kunna stämma staten för denna misshandel av svenska barn och ungdomar så länge. Tror inte det.

 • JLL11

  Visste du detta om fluor? –
  http://www.foreningencuibono.se/wp-content/uploads/Fluor_A5_V1_utskrift.pdf

  An Inconvenient Tooth – Fluoride Documentary –
  http://www.youtube.com/watch?v=sh-oeu2L8yM

 • Patrik BP Andersson

  Flourtanten har väldigt lite med den amerikanska ovanan att hälla flour i dricksvattnet att göra. Precis som vid tandbordstning var det skölja och spotta ut som gällde.

 • Pingback: Fluor eller inte- det är frågan | friskavindar()

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend