Forskare: Fluor är skadligt för barn

publicerad 16 februari 2014
Fluor finns bland annat i tandkräm

Enligt en nyligen publicerad amerikansk studie finns det ett samband mellan olika kemikalier och sjukdomar hos barn, däribland autism och ADHD.

Bakom studien står Philippe Grandjean från Harvard School of Public Health i Boston och Philip Landrigan från Mount Sinai School of Medicine i New York. Enligt de två forskarna har antalet kemikalier, som är vetenskapligt bevisat farliga för barn, fördubblats de senaste sju åren.

Utöver en mängd ämnen – bly, kvicksilver, arsenik och DDT – slår också forskarna larm för fluor, som finns i tandkräm och i dricksvattnet i USA. Fluor i synnerhet har en negativ inverkan på barnets IQ och ökar risken för att de ska drabbas av autism eller ADHD, slår forskarna fast och pekar på Kina som exempel, skriver Sydney Morning Herald.

– Det enda sättet som man kan göra för att minska de giftiga föroreningarna är att säkerhetstesta befintliga och nya kemikalier innan de kommer ut på marknaden, säger Philip Landrigan.

Livsmedelsverket anser inte att låga mängder fluor är skadligt för barn och vuxna. Den uppfattningen delar också Världshälsorganisationen (WHO).

 

Källor:
Neurobehavioural effects of developmental toxicity
The Lancet Neurology
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!